Inzko: BiH ima pravo da slavi 1. mart

Objavljeno:28.02.2020 - 13:36
A A A Times Arial

Visoki predstavnik Valentin Inzko komentarisao je 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - te rekao kako je 99 posto ljudi bilo za samostalnost BiH na referendumu.

"1. mart je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naime, poslije referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj, Evropska unija je željela da vidi šta se dešava u BiH, kakvu budućnost narod ovdje želi. Prema tome bio je tu krajem ferbruara referendum i mislim da je 66 posto građana učestvovalo. Oni koji su učestvovali, 99 posto, bilo je za samostalnost i neovisnost Bosne i Hercegovine. Kasnije je to bilo osporavanje. Međutim, Ustavni sud BiH je odlučio da je taj dan zakonski dok se ne mijenja on može da se slavi. Kasnije je BiH bila primljena u Ujedinjene nacije zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom 22. maja 1992. i zato BiH ima pravo da slavi taj dan", komentarisao je Inzko.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ponovio je kako je pređena crvena linija, govoreći o nepoštivanju odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu u RS.

"U PIC-u i u međunarodnoj zajednici svi znamo da takve situacije u tom stepenu još nije bilo, ali svi znaju da su bile krize i u prošlosti, da su se funkcije RS povukli. To je bilo u vrijeme Miroslava Lajčaka i to nije bilo prvi put. Međutim, ovaj put prešla se crvena linija - kad jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda", kazao je.

Istakao je i da još nije donesena nikakva odluka o PIC-a te da tu treba saglasnosti.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA