Vanredna sjednica NATO-a zbog napada u Idlibu

Aktuelno
Vanredna sjednica NATO-a zbog napada u Idlibu
.

NATO će na zahtjev Turske danas održati vanrednu sjednicu zbog napada režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu, javlja agencija Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je saopćio da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

On je dalje saopćio da će stalni izaslanici u Sjevernoatlantskom vijeću danas na vanrednom zasjedanju razmatrati situaciju u Siriji.

Član 4. Sjevernoatlantskog ugovora daje mogućnost svakoj od članica NATO-a da zatraži konsultacije sa svim članicama u slučaju da smatra da je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost, nezavisnost ili sigurnost.

Turska je i 2015. godine tražila aktivaciju tog člana Sjevernoatlantskog ugovora. NATO je tada preuzeo odgovornost da upozorava Tursku na prijetnje koje joj dolaze iz Sirije. Shodno tome predviđeno je da izviđački avioni AWACS-i patroliraju u regiji, da se poveća vojno prisustvo u Istočnom Mediteranu i ojačaju izviđačke, obavještajne i posmatračke aktivnosti.

Poziv na uzdržanost

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je osudio napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu te pozvao na prekid napada.

Stoltenberg i turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu su u četvrtak navečer razgovarali telefonom, a glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je na upit AA kazala da je Stoltenberg tokom razgovora osudio zračne napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu.

Apelovao je na sirijski režim i Rusiju da poštuju međunarodno pravo te da pruže podršku mirovnim naporima koji se poduzimaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN).

Također je sve strane pozvao na uzdržanost. "Sve strane trebaju doprinijeti smanjenju napetosti te spriječiti daljnje pogoršanje ove veoma opasne situacije i užasnih humanitarnih uvjeta u tom regionu", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar UN-a Guterres: U Idlibu treba hitno proglasiti primirje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinut zbog eskalacije tenzija na sjeverozapadu Sirije i stradanja turskih vojnika u zračnim napadima koje su izvele snage režima Bashara al-Assada.

Glasnogovornik njegovog ureda Stephane Dujarric objavio je pisano saopćenje u kojem je Guterres poručio da pomno prati dešavanja u Idlibu.

“Neohodno je hitno proglasiti prekid vatre u Idlibu. Zabrinjavajući su rizici koje rast tenzija predstavljaju za civile u toj regiji“, poručio je Guterres.

Guterres je također, naveo da je neophodno hitno reagirati jer bi se situacija svakog sata mogla dodatno pogoršati na terenu.

“Nema vojnog rješenja krize u Siriji. Jedino održivo može biti političko rješenje koje bi bilo postignuto pod okriljem UN-a“, naveo je Guterres u poruci.

Snage Assadovog režima izvele su zračni napad na položaj Turskih oružanih snaga, a u napadu su život položila 33 turska šehida.

Ne propustite