HRVATI U PANICI, SVI SU PRIMIJETILI JEDAN DETALJ DOK PLENKOVIĆ PRIČA O KORONA VIRUSU: Šta će sada biti? NAROD STRAHUJE

Region
HRVATI U PANICI, SVI SU PRIMIJETILI JEDAN DETALJ DOK PLENKOVIĆ PRIČA O KORONA VIRUSU: Šta će sada biti? NAROD STRAHUJE
.

‘Zapravo je mnogo veće pitanje kako tog duha vratiti u bocu. Psihoza je neutemeljena, kao što smo već čuli’ 

Vijeće za elektroničke medije (VEM) pozivalo je u srijedu sve elektroničke medije u Hrvatskoj da izvještavanje o koronavirusu bude odgovorno, točno i oprezno.

Na oprez i mjere opreza koje sprječavaju širenje virusa, ali i smirenost pozivaju svi, od epidemiologa do svjetskih stručnjaka koji ističu kako je opasnost od koronavirusa usporediva s onom obične gripe.

No, epidemija je stvorila jednu mnogo veću opasnost.

koronavirus-10-1200x900

Politologinja Marijana Grbeša Zenzerović kaže da situacija s koronavirusom pokazuje kako je jednostavno stvoriti psihozu među ljudima.

“Zapravo je mnogo veće pitanje kako tog duha vratiti u bocu. Psihoza je neutemeljena, kao što smo već čuli. Najveći dio odgovornosti za tu psihozu nose mediji”, smatra Grbeša Zenzerović. Dodaje da su posebna i vrlo važna tema i društvena mreže. “Imamo spiralu. Kad se jednom ubacila ta loptica, ona ide sve brže i brže i radi sve veću paniku”, kaže politologinja za Novu TV.

I ona ističe važnost trezvenog izvještavanja. “Sad je vrijeme da se kaže da stvarno moramo stati na loptu”, rekla je.

Grbeša Zenzerović kaže da liječnike treba pohvaliti. “Oni su primjer kako se treba ponašati u ovoj situaciji”, zaključila je i dodala da su se dobro postavile i institucije.

“Od početka ostavljaju dojam da komuniciraju transparentno. Šalju poruke da drže stvar pod kontrolom”, govori politologinja, ali ističe i jednu neobičnost u kriznom komuniciranju, a to je da je vijest o prvom zaraženom koronavirusom objavio – premijer.

“To nije uobičajeno i ta je poruka pridonijela panici i histeriji jer kad se premijer obraća naciji i kaže: ‘Imamo situaciju. Imamo oboljelog’, stvara se dojam izvanrednog stanja. U tome su pogriješili, iz najbolje namjere da pokažu da drže stvari pod kontrolom”, zaključila je profesorica Marijana Grbeša Zenzerović.

Ne propustite