PROGOVORILA DVA HRVATA ZARAŽENA KORONA VIRUSOM, OVO SU PRVI SIMPTOMI KOJE SMO OSJETILI: "Mami je odmah bilo čudno zašto se..."

Region
PROGOVORILA DVA HRVATA ZARAŽENA KORONA VIRUSOM, OVO SU PRVI SIMPTOMI KOJE SMO OSJETILI: "Mami je odmah bilo čudno zašto se..."
.

U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige prvaka bio sam sâm, bez djevojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osjećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti.

Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen, ispričao je Zagrepčanin, prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj.

Braća blizanci iz Zagreba, prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj, iz karantene u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” odlučili su javno iznijeti svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili glasine koje kruže gradom proteklih dana. S njima je telefonski razgovarala novinarka Jutarnjeg lista kojoj su, inzistirajući da im se ne objave identiteti, kazali da se dobro osjećaju te da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe nije potrebna. Najprije su htjeli razjasniti tko je od njih bio u Milanu i “donio” virus.

pxl-290120-27739875

foto: Pixell

“Tačna informacija je da smo na putu od srijede 19., do petka, 21. veljače, u Milanu bili moja djevojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti itko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili”, kazao je blizanac zaposlen u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj.

‘Nisam ni pomišljao da bih se mogao zaraziti’

Odlazeći na put nije ni pomišljao da bi se tamo mogao zaraziti. Da je mogao znati, on i djevojka sigurno ne bi išli na put.

“U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige prvaka bio sam sâm, bez djevojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osjećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti. Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema gotovo dva mjeseca”, kazao je te dodao da je vikend proveo uobičajeno, u kući gdje stanuje s majkom i bratom.

U ponedjeljak ujutro njegov je brat uobičajeno otišao na posao, dok je on ostao kod kuće jer ima klizno radno vrijeme i ustaje kasnije.

novi-korona-virus

“U uredu je bilo oko sedmero kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao”, ispričao je drugi brat Jutarnjem listu.

Majka ‘povezala’ temperaturu i putovanje u Milano

Tada se njihova majka zabrinula počevši povezivati temperaturu s putovanjem na kojem je bio njezin sin pa ga je nagovorila da se javi svojoj liječnici. Ova ga je uputila da nazove Kliniku za infektivne bolesti.

“Kad mi je završio radni dan krenuo sam kući. Mama mi je javila da će po brata doći sanitet. Zapravo sam došao točno u tom trenu”, ispričao je drugi brat.

Sve je, kažu, izgledalo pomalo “černobilski”: sanitetsko vozilo i ljudi odjeveni od glave do pete, tek da im se jedva oči vide. U Infektivnoj bolnici smjesta su ga stavili u proceduru – upitnik o tome gdje je bio, mjerenje temperature, vađenje krvi, uzimanje briseva iz nosa i usta, EKG, rendgen pluća i srca, i na koncu izolacija. Tijekom večeri nalazi nisu stigli tako da ni brat, koji je ostao kod kuće, nije znao hoće li ujutro na posao ili ne. Ujutro je ipak odlučio iz predostrožnosti ne otići na posao.

“Ispostavilo se da sam dobro odlučio”, kazao je za Jutarnji list.

‘Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati…’

Ubrzo je njegovu bratu stigao nalaz i potvrđeno da je zaražen koronavirusom. Smješten je u sobu koja je zaključana, sam mjeri temperaturu, razinu kisika u krvi i otkucaje, a pod neprestanim je videonadzorom. S liječnicima razgovara preko interfona ili mobitela. Osim temperature koja nije prelazila 38 stupnjeva nije imao druge simptome i dobro se osjeća.

“E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura 37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu”, ispričao je drugi brat koji je potom u bolnici prošao istu proceduru.

Obojica su morala reći točne rute kretanja, sve kontakte koje su ostvarili, koliko su trajali te dati sva imena osoba s kojima su se susreli.

“Za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37”, kazao je Jutarnjem listu drugi brat.

‘Vjerujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put’ 

Kada su i njemu potvrdili da je pozitivan na koronavirus, u srijedu poslijepodne smjestili su ga u sobu s bratom. Tamo nemaju televizor, ali imaju mobitele. Nisu sami, kažu, pa će im biti lakše izdržati u karanteni. Hranu im osoblje u zaštitnim odijelima ostavi u sobi i odmah se udalji. Pribor je od plastike tako da ga odmah potom odbacuju u posebne kante za smeće.

Rečeno im je da ako sve bude u redu, bit će otpušteni kući za pet-šest dana.

“Želim reći da osjećam nelagodu zbog toga što sam donio koronavirus u Hrvatsku. Vjerujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put. Odgovorno tvrdim da u vrijeme mog boravka u Sjevernoj Italiji nije bio zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa. Panika se proširila u petak navečer, kad sam se već vratio u Hrvatsku”, rekao je brat blizanac koji je prvi obolio od koronavirusa u Hrvatskoj.

Izvor: Net.hr

Ne propustite