Dodik tvrdi da 'neće proći' Zakon o prestanku mandata VSTV-a

Objavljeno:26.02.2020 - 19:45
A A A Times Arial

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće biti usvojen Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić. 

Za zakon su glasali poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu BiH. 

- To je loša poruka iako je u ranijim zaključcima Narodne skupštine rečeno da nema donošenja odluka - rekao je Dodik večeras u Narodnoj skupštini RS. 

Podsjetio je da su poslanici i lideri partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS, jednoglasno usvojili zaključke kojim su predstavnici RS obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu. 

- Ako je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i partije koje u RS imaju većinu, nemam ništa protiv, ali žao mi je što jedinstvo trajalo ovako kratko - rekao je on.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTVBiH, u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik Dragan Mektić.

Zakon predviđa da mandat VSTVBiH, u sadašnjem personalnom sastavu, prestaje 15. juna ove godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, saglasno Zakonu o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća - navedeno je u predloženom zakonu.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA