U HNK u izolaciji 16 osoba

Bosna i Hercegovina
U HNK u izolaciji 16 osoba
.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) trenutno se 16 osoba nalaze u preventivnoj samoizolaciji zbog mogućnosti oboljenja od virusa korona, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić.

Avdić je na konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK-a rekao da je riječ o djeci i grupi ljudi koji su se vratili iz Italije gdje su putovali.

Prema njegovim riječima, većina osoba je sa područja Mostara, a u izolaciji su jer su se vratili iz područja u kojima je zabilježen virus.

On je dodao da te osobe nisu bolesne i nemaju nikakve znakove da nose virus, te su u svakodnevnoj komunikaciji sa zdravstvenim radnicima.

Ukoliko neko od spomenutih dobije temperaturu ili druge simptome gripa biće podvrgnut testiranjima.

"Djeca ne idu u školu 14 dana, ostaju kući, a odrasli otvaraju bolovanje i ostaju takođe u samoizolaciji i, ako nakon 14 dana nemaju simptome, vraćaju se normalnim aktivnostima", naveo je Avdić.

On je naglasio da u HNK-u nema nijedan slučaj oboljelih niti jedan sumnjivi slučaj da su morali da ga pošalju na testiranje.

"Virus ne poznaje granice niti pasoš, i on će se vjerovanto u nekom obliku pojaviti i kod nas. U narodu je strah jer je to nešto novo, nepoznato, vrlo je sličan virusu gripa, simptomi su slični gripu, a i mjere koje provodimo su slične gripu. Bitno je da građani redovno peru ruke, da ne idu u zatvorene prostore, ne prisustvuju skupovima, kao što je kino ili mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi", rekao je Avdić.

U školama u HNK su već, kaže on, uvedene određene mjere zbog pojave gripa - da se poveća provjetravanje i dezinfekcija prostorija, što isto važi i za virus korone.

"Granice su nam još propusne. Ministarstvo civilnih poslova trebalo bi da formira krizni štab i to bi trebalo ubrzati i da oni donesu mjere na nivou BiH, jer bismo na takve mjere i mi unutrar kantona mogli dejstovati", istakao je Avdić.

Kineski radnici koji se u Hercegovini nalaze zbog izgradnje auto-puta nalaze se pod stalnim nadzorom Zavoda za javno zdravstvo.

Avdić je pojasnio da zbog čestih promjena grupa radnika svi novi koji dolaze borave u odvojenim sobama 14 dana, te tek nakon toga pridružuju se ostalim radnim kolegama. Trenutno se četiri radnika nalaze u samoizolaciji. Radnici nemaju nikakav kontakt sa lokalnim stanovništvom.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar stvoreni su uslovi za izolaciju, gdje se nalazi osam kreveta, a smještajni kapaciteti će se eventualno povećati. 

Ne propustite