U Iranu zbog koronavirusa zatvoreni muzeji, obustavljeni nastava i ispiti

Svijet
U Iranu zbog koronavirusa zatvoreni muzeji, obustavljeni nastava i ispiti
.

Od posljedica zaraze koronavirusom u Iranu je preminulo najmanje osoba osoba, dok je ukupan broj zaraženih povećan na 43.

Kako bi spriječile širenje koronavirusa, iranske vlasti poduzele su dodatne mjere u okviru kojih je u brojnim iranskim pokrajinama obustavljena nastava u školama, zatim su obustavljene sve kulturne manifestacije, a turbeta i muzeji su zatvoreni za posjete, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz ministarstva zdravstva navedeno je kako je kod još 15 osoba ustanovljena zaraza koronom, čime je taj broj povećan na 43. Među 15 novih slučajeva zaraze, četiri su u glavnom gradu Teheranu. Broj smrtno stradalih je povećan na osam.

Širom zemlje zatvoreni su svi muzeji, u brojnim pokrajinama obustavljena je nastava, a otkazani su i ispiti na univerzitetima.

U glavnom gradu Teheranu građani tokom boravka vani koriste maske i rukavice, kako bi se zaštitili od virusa. Sredstva za dezinfekciju kao što su gel za ruke, maske i druga sredstva sve je teže pronaći u apotekama.

Ministarstvo zdravstva je saopćilo kako će se maske ​​besplatno dijeliti stanovništvu, te da će zbog toga fabrike koje proizvode maske raditi u punom kapacitetu, 24 sata.

Ulica Vali Asr u Teheranu, koja je jedna od najprometnijih u gradu i poznata po gužvama tokom cijelog dana, ovih dana je pusta.

Predsjednik Gradskog vijeća Teherana Muhsin Hashimi, koji je bio hospitalizovan zbog sumnje da je pozitivan na virus, rekao je da bi, ukoliko se broj slučajeva zaraze poveća, glavni grad Teheran mogao biti u karanteni.

Uprava Grada Teherana uvela je češće dezinficiranje javnog prevoza i vagona u željezničkom saobraćaju.

Ministar zdravstva Sait Nemeki rekao je da je jedan od ljudi koji su umrli u gradu Kumu poduzetnik i da je poslom putovao u Kinu.

Nacionalna komisija za zdravlje Kine objavila je danas kako su od posljedica zaraze koronavirusom u Kini umrle 2.444 osobe. Do sada je zaraza potvrđena kod više od 77.000 osoba, dok je u posljednja 24 sata umrlo 97 osoba, a registrovano je 648 novih slučajeva zaraze.

Ne propustite