PRVI VELIKI SKANDAL MILANOVIĆA, HRVATI U NEVJERICI, POGLEDAJTE ŠTA JE IZGOVORIO: A svi su mislili da se promijenio

Objavljeno:22.02.2020 - 08:15
A A A Times Arial

Samo dan nakon inauguracije, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović našao se u prvom skandalu svog mandata na Pantovčaku, piše portal Indeks.

Milanović je najavio da će za savetnicu za obrazovanje imenovati kontroverznu bivšu direktoricu Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Jadranku Žarković Pečenković, uprkos tome što su mediji danima pre toga tematizovali niz njenih problematicnih poteza na celu AZOO-a.

Indeks navodi da Milanoviću karakter nije dozvolio da se umjesto Žarković Pečenkoviceve imenuje neko ko nema takvih repova, pa se sada novi predsjednik nalazi u situaciji da je njegova savjetnica jedna od glavnih tema u javnosti, i to ne u pozitivnom kontekstu.

Kako podsjeća portal, Milanović je kampanju vodio s porukom "Normalno", zagovarajući prihvatanje različitosti u hrvatskom društvu u kojem svi treba da imaju jednak tretman te je u govoru na inauguraciji isticao da manjine u Hrvatskoj treba da se osećaju sigurno.

Milanović je prekjuče na Pantovčaku poručio da su ratovi gotovi i da je danas obaveza i odgovornost u tome da se nijedan građanin Hrvatske ne osjeća uplašenim, diskriminisanim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je - drugačija ili drugačiji.

"Kad kažem drugačija, mislim i - slabija, malobrojnija i to prema više kriterijuma: rodnom, nacionalnom, socijalnom, verskom, se*sualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i ako hocete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", poručio je Milanović.

"Imao je priliku da pošalje važnu poruku, spektakularno ju je uprskao.

Naglasio je da budućnost Hrvatske zavisi od, najprije, o kvalitetu školovanja i o aktivnoj vjeri u to da je znanje ključ ispunjenijeg i uspješnijeg života", ocjenjuje Indeks.

Prema pisanju medija, Jadranka Žarković je bila psiholog u Klasičnoj gimnaziji u koju su išli Milanovićevi sinovi, te je u prijateljskim odnosima s prvom damom Sanjom Musić Milanović. Ova anonimna psihološkinja je 2015. između više od deset kandidata izabrana za šeficu AZOO-a, u trenutku dok je ministar obrazovanja bio Vedran Mornar, bivši dekan FER-a kojeg je Milanović doveo u vladu.

Na čelu AZOO-a je provela četiri godine i nije uvela nikakve spomena vredne promene, reformom školstva se takođe nije značajno bavila, a o njoj se proteklih dana negativno izrazio niz ljudi iz sistema nauke i školstva, a jedini potez po kojem je zapamćena jeste kad je kratkotrajno ukinula Oskar znanja za najbolje učenike, objašnjavajući da za to nema novca.

milanovic

foto: Pixell

Žarkovićeva je prvenstveno čuvala svoju poziciju na čelu Agencije i popuštala desno-klerikalnim snagama: konferenciju udruženja U ime obitelji na kojoj se širila homofobija je proglasila stručnim usavršavanjem, a s generalima dogovarala kako će se u školama učiti o Domovinskom ratu - istom onom čiji kraj Milanović proglašava u govorima.

Jadranka Žarković se nedvosmisleno duboko kompromitovala na više nivoa te je njeno imenovanje za savjetnicu predsjednika u suprotnosti sa svime što je taj predsjednik obećavao u kampanji, ocjenjuje Indeks.

Uprkos svim prigovorima iznesenim u javnosti, Milanović se pravio blesav kada su ga pitali o Jadranki Žarković prije dva dana, piše Indeks.

Milanović je u kampanji uvjeravao javnost da se promijenio, što demantuje imenovanje Jadranke Žarković za savjetnicu.

Naime, podsjeća se u tekstu, kao premijer Milanović se više puta zamjerio svojim glasačima, a umiljavao desnici, zbog čega je i gubio reizbore, a sada ponavlja isto. Otuđio je LGBT zajednicu koja mu je sigurno dala svoje glasove u većoj mjeri nego Kolindi Grabar Kitarović, kao i liberalno-lijevi dio naučne zajednice.

Za razliku od svoje prethodnice, Milanović se ne može izvlačiti na to da su mu savjetnici nešto pogrešno rekli, jer voli da se hvali da samostalno odlučuje. Imenovanje Jadranke Žarković savjetnicom je odluka s kojom će morati da živi, odluka koja je nedvosmisleno prvi skandal Milanovićevog predsedničkog mandata, zaključuje hrvatski portal.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA