Izraelska historija ubijanja palestinskih lidera (VIDEO)

Tema sedmice
Izraelska historija ubijanja palestinskih lidera (VIDEO)
6. novembra, nekoliko agencija je izvijestilo da je udovica bivšeg lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predsjednika Yassera Arafata izjavila kako su rezultati švicarske istrage o smrti njezinog supruga okončani i da je uzrok smrti trovanje polonijem, radioaktivnom supstancom

Prošle godine 6.novembra, nekoliko agencija je izvijestilo da je udovica bivšeg lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predsjednika Yassera Arafata izjavila kako su rezultati švicarske istrage o smrti njezinog  supruga okončani i da je uzrok smrti trovanje polonijem, radioaktivnom supstancom. U novembru 2012. Arafatovo tijelo je ekshumirano kako bi tim medicinskih stručnjaka ispitao uzorke ostataka polonija u tijelu, a kao dio istrage ubistva koju su pokrenule francuske vlasti na zahtjev Suhe Arafat, nakon otkrića otrovne supstance na ličnim stvarima Arafata.

U oktobru 2004. godine, nakon opsade koja je trajala dvije godine od strane izraelske vojske u svom sjedištu na Zapadnoj obali, Arafat se razoblio. Dvije sedmice kasnije je prebačen u francusku vojnu bolnicu u kojoj je i umro. Liječnici su zaključili da je umro od moždanog udara uzrokovanog “čudnim poremečajem krvi”. U to vrijeme, mnogi Palestinci vjerovali su da je Arafat ubijen. Tokom godina, on je preživio brojne pokušaje atentata od strane Izraela, a samo šest mjeseci prije smrti tadašnji izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je da je sklopio dogovor s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom rekavši da obečanje Izraela da neće ubiti Arafata više ne vrijedi. Dvije godine prije toga u jednoj izjavi, u intervjuu objavljenom u februaru 2002., Sharon je izjavio izraelskom novinaru kako žali što nisu uspjeli ubiti Arafata, kada su imali priliku tokom izraelske invazije na Liban 1982. godine, navodeći : "Žao mi je što ga nismo likvidirali”.

jasin

Djelomičan popis Izraelskih likvidacija Palestinaca

2012 - 14. novembar, dva dana nakon što su palestinske frakcije u Gazi pristale na primirje, nakon nekoliko dana nasilja, Izrael ubija vođu Hamasovog vojnog krila, Ahmeda Jabaria. Iako su izraelski dužnosnici znali da  je Jabari  u procesu finaliziranja dugoročnog primirja, te da je on jedan od rijetkih ljudi u Gazi, koji ga može provesti, oni ga vrše njegovu likvidaciju, označivši početak novih napada na Gazu u kojoj su ubili više od 100 palestinskih civila, uključujući najmanje 33 djece, a ranili više od 1000 drugih.

1hms

2012 - 9. marta, Izrael krši egipatsko posredovanje o prekidu vatre i ubija šefa narodnog otpora (Popular Resistance Committees), Zuhaira al-Qaisia, što je izazvalo još jedan krug nasilja u kojem je ubijeno nekoliko Palestinaca, uključujući najmanje četiri civila, a više ih je ranjeno. Kao što to obično čini, Izrael tvrdi da djeluje u samoodrani, dok ne pruža nikakve dokaze da potkrijepe tvrdnju.

zuhair

2010 - U januaru, izraelska obavještajna služba vrši likvidaciju višeg zapovjednika Hamasa Mahmouda al-Mabhouha u Dubaiu, u njegovoj hotelskoj sobi. Kao i u prošlosti, izraelski agenti koriste pasoše zapadnih zemalja za ovu vrstu likvidacija, a vjeruje se da su korištena ukradena dokumenta od državljana zapadnih zemalja , uključujući Britaniju, Francusku, Irsku i Njemačke, što je izazvalo međunarodni incident.

2hms

2009 - 15. januara, u izraelskom napadu ubijen je Said Seyam, Hamasov ministar unutrašnjih poslova i član palestinskog zakonodavnog vijeća.

3hms

2009 - 1. januara, izrael opet napada, ali sada iz vazduha na kuću visokog vojnog zapovjednika Hamasa Nizara Rayana i ubija njega ali i 15 članova porodice, uključujući i jedanaestero njegove djece.

4hms

2006 - 8. juna Izrael ubija Jamala Abu Samhadana, osnivača pokreta otpora i ministra unutaršnjih poslova, Hamasove vlade, ubivši tri druga pripadnika pokreta.

5hms

2004 - 17. april, Izrael ubija Abdel Aziz Rantisija, su-osnivač Hamasa i njenog lidera, nakon ubistva Hamasovog duhovnog vođe šeiha Ahmeda Yassina, samo mjesec ranije. Rantisija  su smatrali umjerenim, unutar samog Hamasa.

aziz

2004 - Dana 22. marta, Izrael ubija 67-godišnjeg u kolicima, slijepog i nepokretnog duhovnog vođu i su-osnivača Hamasa, šeih Ahmeda Yassina, i to nakon jutarnje molitve u džamiji u Gazi, ubivši pri tom devet nevinih prolaznika.

2003 - 8. marta, Izrael ubija Ibrahima Maqadma, jednog od osnivača Hamasa koji je važio za jednog od njegovih najboljih vojnih zapovjednika.

Izraelski okupator nikada nije prestao ubijati palestinske lidere koji su spremni na mir. Dogovor i mir Izraelu ne odgovaraju. Ubistva svih umjerenih vođa otpora su smišljena i planirana sa ciljem da se priznanje države Palestine nikada ne dogodi. Svjedoci smo da neke Evropske zemlje i pored pritiska koji dolazi od strane Izraela i SAD-a, ipak priznaju palestincima pravo na državu, nakon više decenijske izraelske okupacije njihove zemlje. Odgovor države Izrael u ovakvim i sličnim kriznim situacijama uvijek je isti: likvidacije vođa optora i izazivanje nemira. Maltretiranja civila u okupiranoj Palestini su svakodnevnica, a toga nisu pošteđena ni djeca, u što se možete uvjeriti u ovom videu:

 

Ne propustite