IMATE LI OVE BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Doktori upozoravaju, ovo je simptom OPASNOG STANJA KOJE POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE!

Zdrav život
IMATE LI OVE BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Doktori upozoravaju, ovo je simptom OPASNOG STANJA KOJE POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE!
.

Jeste li znali da boja jezika može dosta reći o vašem zdravstvenom stanju?

Prije nego saznate šta znače bijele naslage na jeziku, prvo morate znati kakav je to normalan, zdrav jezik.

ODMAH POGLEDAJTE DA LI IMATE DLAČICE NA GRUDIMA: To ukazuje na simptom bolesti koja pogađa veliki broja žena!

Ako je sve u redu boja bi trebala biti ružičasta bez blijedih ili tamnih područja. Površina mora biti glatka bez naslaga ili s tek primjetnim tragovima bijele boje.

jezik

Ako se naslage mogu dobro vidjeti to znači da se nakupilo previše štetnih tvari te da ste konzumirali previše mliječnih proizvoda. Zdrav jezik ne smije biti suh nego malo vlažan. Ponekad bijeli jezik nakon buđenja može biti znak da ste prehlađeni ili imate alergiju, a kada je obuhvaćena cijela površina, obično je u pitanju upala okusnih bradavica. Takvo stanje obično se javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili radi konzumacije lijekova koji mogu isušiti ovaj organ.

1

Bijele mrlje često ukazuju na gljivičnu infekciju što se obično javlja nakon uzimanja antibiotika te kod dijabetesa. Leukoplakija je još jedan uzrok mrlja, a javlja se kod onih koji konzumiraju duhanske proizvode. U tom se slučaju treba javiti liječniku jer bi to moglo značiti skoru pojavu raka.

Uzrok može biti osip poznatiji kao lichen planus, a koji se javlja i na drugim dijelovima tijela posebno iznad gležnja, na podlakticama i zapešću. Lichen planus može biti rezultat duhana što znači da simptomi nestaju nakon što se prestanete s pušenjem.

2

Bijeli tragovi na jeziku najčešće nisu opasni i njihovo liječenje nije komplicirano. Potrebno je imati dobru oralnu higijenu i znati kako se odviknuti od cigareta. Svakako je dobro javiti se liječniku kako bi mogli isključiti opasne bolesti i ako je potrebno krenuti na vrijeme s liječenjem.

Stanje koje nije zabrinjavajuće i ne traži hitni liječničku intervenciju podrazumijeva tretman pomoću kojeg ćete očistiti jezik. To možete učiniti nježno stružući jezik pomoću strugača, a nakon čega ćete ukloniti toksine i omogućiti bolji rad ostalih organa.

3

Ne ignorišite ovih 7 promjena na jeziku:

1. Jezik je crn  

Malene kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Također, površina jezika boju može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana... Uzrok tomu čestro je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za vidjeti.  Međutim, neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kave. Posavjetujte se s liječnikom ako to potraje više od deset dana. 

http-2f-2fprod-static9-net-au-2f-2fmedia-2fnetwork-2fimages-2f2018-2f09-2f06-2f14-2f35-2ftonguethumb

2. Jezik je žut

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rješenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika. 

a390fac8c65c2a14f28b240a60c036ed

3. Ima bijelu površinu

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike.  Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije - stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci. 

4. "Jagoda" jezik

To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svjetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu - odmah posjetite liječnika. Jezik može nalikovati jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline. Može se raditi i o šarlahu - streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići liječniku. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi - kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakterizir upala krvnih žila u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti liječnika.  

5. Sa smeđim mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako odite na lječnički pregled jer se može raditi o obliku raka kože - melanomu.  

jezikc

6. Pojavile su se kvržice ili bol  

Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem dijelu jezika: Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika. Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol. Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tijekom žvakanja.  Neke žene osjećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi (period nakon menopauze). Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku. Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara - obratite se liječniku ako kvrga ili bol traje duže od dva tjedna. Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije. 

7. Gubitak osjeta ili osjećaj trnaca

Izostanak osjeta na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja živčanog sustava. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osjetat ili osjećaj trnaca na jeziku, piše The Earth Child.

(Novi.ba/24sata,hr)

Ne propustite