PREOKRET U SLUČAJU LANE BIJEDIĆ, OGLASIO SE PATOLOG: Lana nije ubijena, evo šta se desilo!

Objavljeno:18.02.2020 - 14:25
A A A Times Arial

Na sastanku, koji je protekle nedjelje održan, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i tužilaca koji su vodili istragu.

Tužilaštvo i vrh policije MUP-a ZHŽ su, već sredinom novembra 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa Džona Klarka bili argumentovano upoznati da se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su uprkos tome nastavili su da istražuju ubistvo.

Klark je predložio da napravi nalaz i brani ga pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svetskom nivou.

Na sastanku, koji je protekle nedelje održan u prostorijama MUP-a ZHŽ, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička veštačenja i tužilaca koji su vodili istragu.

Vještak za biološke tragove Centra za forenzička veštačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljno obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u novembru 2019. godine, u vezi sa slučajem Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužioca Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala sa Klarkom.

Karahasanovićeva je posebno istakla da je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stepena i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Klark nedvosmisleno utvrdio da se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu da besplatno napravi nalaz i mišljenje.

Iako su već mjesec dana nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, komesar Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzičke patologije i istragu nastavili da vode kao ubistvo.

Vještak Karahasanović upitala je tužitelje Čuljka i Aničića zašto nisu prihvatili Klarkovu sugestiju i tijelo Lane Bijedić zadržali kako bi se omogućio pristup eventualnim potrebnim uzorcima. Ali obojica su ćutali.

(Alo.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA