Šta se dešava sa košarkaškom reprezentacijom BiH?

Košarka
Šta se dešava sa košarkaškom reprezentacijom BiH?
Počele su pripreme seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a iz KS BiH, odnosno u izjavama direktora Igora Stojanovića dolaze najave kako je odlazak u Francusku pod znakom pitanja...

Počele su pripreme seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a iz KS BiH, odnosno u izjavama direktora Igora Stojanovića dolaze najave kako je odlazak u Francusku pod znakom pitanja.

Javnost je još prije nekoliko mjeseci upozoravala rukovodstvo reprezentacije BiH i selektora Duška Ivanovića kako su pod upitnikom nastupi naših vedeta, kapitena Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića. Međutim, naš glas su čuli, ali nisu htjeli reagovati.

Prešli smo preko izbora pomoćnika u stručnom štabu, a i kada bi smo “načepili” Ivanovića odmah bi se na nas obrušili dušebriznici i kvazipatriote sa rečenicama: Ko smo mi da držimo lekcije stručnjaku koji je vodio Barcelonu ili Panathinaikos.

Nismo i ne želimo držati lekcije Ivanoviću, prekaljenom košarkaškom asu i treneru, ali zarad jednog dijela javnosti, objektivnog, zarad transparetnosti i bolje budućnosti, želimo dobiti odgovore na neka pitanja.

Kao recimo: Kakvi su kriteriji za odabir reprezentativaca?

Ivanović je najprije saopštio širi spisak, a onda ga suzio na 16 imena. Na skraćenom spisku našla su se i dva igrača, Zimić i Zahiragić, koji nisu bili na širem.

Da li je to naknadna pamet ili nešto treće saznat će se valjda nekada. Zimić je svojim igrama i osvojenom titulom u Sloveniji svakako zaslužio poziv, pogotovo nakon otkaza Nurkića i čudom smo se čudili što se nije našao na tom famoznom širem spisku.

Na širem spisku bio je Nermin Hujdurović, koji je žario i palio mađarskom ligom, a kada je došao na korak od nacionalne selekcije, bez ijednog treninga Ivanović ga je precrtao sa šireg spiska.

Na širem spisku nije bilo Zahiragića, koji je nakon neslavnog nastupa mlade reprezentacije na Eurobasketu u Italiji kao nagradu dobio poziv u seniorsku repku.

Ne kažemo da Zahiragić kao mlad igrač, kao član mlade reprezentacije BiH zaslužuje poziv, ali opet pitamo Duška Ivanovića kakvi su mu kriteriji. Da li možda zna da je Adi Sarajlić najbolji asistent Lige 6 i košarkaš???

To što nam je pola reprezentacije iz rumunske lige, što smo dobili Amerikanca prosječnih kvaliteta, što nemamo na raspolaganju triling Teletović – Đedović – Nurkić, valjda nešto govori.

Gospodo draga, mi pobjede reprezentacije BiH u svim selekcijama želimo najmanje isto kao i vi. Dok postoji portal BHbasket, a dalja egzistencija je zbog nerazumijevanja sponzora ugrožena i pod velikim znakom pitanja, bit ćemo na putu pravde, pravičnosti, morala, etičnosti, patriotizma…

Promovisali smo na stotine košarkašica i košarkaša, koji su prve svoje izjave dali BHbasketu, objavili smo na stotine fotografija i činili sve da košarkaška igra na našim prostorima doživi ponovnu ekspanziju.

To što nekima odgovara učmalost, što ne žele da i dalje u Ligi 12 vrijedni treneri stvaraju nove teletoviće, bogdanoviće, đedoviće, kikanoviće… valjda više govori o njima nego o nama samima.

Postavit će se i pitanje zašto nismo u Sarajevu i zašto sve ovo što smo napisali nismo direktno pitali selektora Ivanovića.

Nismo zbog, kako smo naveli, nerazumijevanja sponzora. Jer da smo u proteklih godinu dana imali njihovo razumijevanje, ljubitelji košarke bi ovoga ljeta dobilali informacije od specijalnih dopisnika iz Crne Gore, Italije, Grčke, Francuske… sve gdje su igrale naše reprezentacije, a imali bi i ekipu koja bi pratila svaki korak reprezentacije BiH, kako dolikuje nacionalnoj vrsti.

Međutim, očito je da kada niste dio ničijeg tala, kada ste na putu istine, pravde, pravičnosti… da ste marginalizovani.

Neki jednostavno ne žele čuti drugačije razmišljanje, a neki sebi očito uzimaju za pravo da su reprezentacije, ne samo košarkaška, privatna prćija.

No, vratimo se na početak. Voljeli bi od Duška Ivanovića čuti kakvi su bili kriteriji za odabir reprezentativaca BiH. Zašto je prednost dobio primjerice Jošilo, a ne najbolji igrač Lige 12 Almir Hasandić. Zašto igrači iz rumunske lige imaju prednost nad bosanskohercegovačkom. Da li se mogao “oprobati” Obrad Tomić?

Želimo znati da li su i kakav uticaj na izbor reprezentativaca imali menadžeri, konkretno Beobasket i Miško Ražnatović. Želimo znati zašto je do podne jedan, a od podne drugi spisak reprezentativaca.

Da li jedan trener, kalibra Ivanovića, treba ostati netransparentan i skriven od ovakvih stvari, postavlja se pitanje.

 

izvor: bhbasket.ba

Ne propustite