"Rukotvorine" iz Konjica: Drvorezbarska radnja koja održava tradiciju dugi niz godina

Arhitektura i dizajn
"Rukotvorine" iz Konjica: Drvorezbarska radnja koja održava tradiciju dugi niz godina
Da bosanskohercegovačka tradicija i zanati mogu opstati u današnje vrijeme i prenositi se s koljena na koljeno, dokaz je drvorezbarska radnja iz Konjica

Da bosanskohercegovačka tradicija i zanati mogu opstati u današnje vrijeme i prenositi se s koljena na koljeno, dokaz je drvorezbarska radnja iz Konjica. Mada nažalost, kako kažu uposlenici, teško da bi uspjeli bez postojuće dobre saradnje sa inostranstvom.

"Rukotvorine" su osnovane 1927. godine i marljivim radom postali su prepoznatljivi bh. brend koji je drvorezbarski zanat doveo do savršenstva i modernosti. Bave se proizvodnjom tradicionalnog namještaja, reprodukcijom tradicionalnog namještaja i modernog dizajniranog namještaja, te rade i namještaj po narudžbi. Trenutno se u jednoj od njihovih prostorija nalazi veliki stol rađen po narudžbi koji uskoro putuje za Kuvajt.

"Rukotvorine" su smještene u dva fizički odvojena salona, međutim u skorije vrijeme planiraju proširenje, odnosno, pokušat će ih objediniti i staviti pod jedan krov.

Dokaz njihove kvalitete i jedinstvenosti jeste i činjenica da je prošle godine zanat tehnika drvorezbarstva kandidovana na UNESCO-ovu listu kao nematerijalna baština i krajem ove godine očekuju rezultate.

Sigurno se pitate, od kud im toliko drvo, koliko li su samo drveća morali posijeći da održe kontinuitet rada. Odmah ćemo vam reći da odahnete. "Rukotvorine", odnosno njeni uposlenici, a i sami vlasnici potpuno su ekološki osviješteni ljudi, tako da otkupljuju stara debla koja ne daju više plodove. Najčešće svoj namještaj izrađuju od drveta oraha, trešnje i kestena.

Ukoliko budete prolazili kroz Konjic, definitivno vam preporučujemo da posjetite njihove salone, a u galeriji pogledajte koje rukotvorine su zaokupile pažnju našeg objektiva.

Ne propustite