OVAKO SADA IZGLEDA ŽELUDAC DARKA LAZIĆA: Procurili su svi detalji OPERACIJE,"Prošao je pakao.."! (FOTO)

Show
OVAKO SADA IZGLEDA ŽELUDAC DARKA LAZIĆA: Procurili su svi detalji OPERACIJE,"Prošao je pakao.."! (FOTO)
.

Nakon toga pjevaču je višak kilograma počeo da smeta, a sve mu je bilo gore zbog bolova u kuku. Međutim, pjevač je smogao snage i hrabrosti, pa je prošle nedelje otišao pod nož, tačnije podvrgao se operaciji želuca.

S obzirom da se sve više i više priča o ovoj operaciji koj akošta nekih 3.000 eura, riješili smo da vam malo bliže pojasnimo o čemu se zapravo radi!

Barijatrijskom hirurgijom liječi se ekstremna gojaznost tako što se smanjuje se zapremina želuca.

Pacijent poslije operacije ne može da unosi u organizam velike količine hrane, smanjuje mu se apetit i on postepeno gubi kilograme. U prosjeku se gubi između 2 i 7 kilograma mjesečno, a proces mršavljenja traje dok pacijent ne dostigne kilažu koja je tri odsto veća od idealne.

darko

Operacija želuca izvodi se laparoskopski, a to podrazumijeva:

Milimetarski rez
Slabiji postoperativni bol
Brzo uspostavljanje normalnog rada creva
Smanjen rizik od infekcija
Skoro nevidljivi ožiljci
Kratak boravak u bolnici
Brz oporavak

KOME SE PREPORUČUJE BARIJATRIJSKA OPERACIJA?

Osobama čiji je indeks tjelesne mase veći od 40kg/m2 (gojaznost III stepena)
Kada je gojaznost udružena sa dijabetesom (šećernom bolesti), poremećajem disanja u snu („sleep apnea“ sindromom), teškim oboljenjima zglobova, težim psihološkim problemima.
Osobama koje su, poslije uspješnog smanjenja tjelesne težine dijetom, vratile izgubljene kilograme.

KAKO SE IZVODI?

Kroz minimalne rezove na trbušnom zidu dužine od 4 do 10 mm uvode se instrumenti u trbuh. Pomoću optičkog sistema hirurg na ekranu ima kompletan uvid u operativno polje, što mu omogućava izvođenje odabrane tehnike.

709175-darko-lazic-ls

POSLIJE BARIJATRIJSKE OPERACIJE

Prosječno se ostaje u bolnici 3-4 dana
Kompletan oporavak traje oko 10 dana, nakon čega se pacijent vraća na posao i svim svojim redovnim aktivnostima
Poslije prilagodljive želudačne omče (Adjustable gastric banda) i želudačne „sleeve“ resekcije ishrana je prvih nekoliko dana tečna, pa kašasta, da bi nakon dvije nedelje pacijent počeo normalno da jede.
Razlikuje se samo ishrana poslije gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), koja podrazumijeva poseban režim ishrane u dužem periodu, ali i doživotno uzimanje suplemenata (minerala i vitamina) u skladu sa preporukom specijaliste za ishranu.

Nakon gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), proteini postaju važan dio ishrane. Dijeta poslije ove vrste barijatrijske operacije podijeljena je na sljedeće faze:

darko2

Prva faza svodi se konzumiranje bistrih tečnosti. Jednu do dvije sedmice nakon operacije savetuje se da unosite samo vodu i bistru tečnost.
U drugoj fazi, dvije nedelje poslije barijatrijske operacije, možete početi sa unosom šejkova, krem supa ili čorbi, proteinskih šejkova itd.

U trećoj fazi, mesec dana posle operacije, možete početi sa unosom izmiksirane, kašaste hrane koja ne sadrži parčiće ili komade.

Od 5. ili 6. nedelje možete početi sa unosom meke hrane

Nakon 3 meseca možete nastaviti sa normalnom ishranom konzumirajući tri mala obroka i tri zdrave užine dnevno. Obroci treba da se zasnivaju na namirnicima koje su izvori proteina, voću, povrću i cijelom zrnu uz suplemente sa vitaminima i mineralima koji moraju da se nadoknađuju cijelog života.

 

Ne propustite