VRLO ZANIMLJIVI PODACI Rezultati ankete: Kako građani ocjenjuju rad sadašnje Vlade KS

Aktuelno
VRLO ZANIMLJIVI PODACI Rezultati ankete: Kako građani ocjenjuju rad sadašnje Vlade KS
,

Istraživanje javnoga mnijenja koje je radila ‘Ipsos‘ agencija za istraživanje, u januaru u svim općinama u Kantonu Sarajevo, na reprezentativnom uzorku, donosi zanimljive rezultate.

Na pitanje kako bi ocijenili rad sadašnje Vlade KS, čak 43,4% ispitanika je reklo da je ova vlada uradila više, nego sve prethodne, dok je samo 7,5% se izjasnilo da je radila manje nego prethodne.

Skoro svaki drugi građanin KS smatra da vlada nije korumpirana i to 43, 8%, preko 38 % građana vjeruje da vlada transparentno upravlja kantonom i iskreno iznosi stavove.

U skoro jednakom procentu pozitivno ocjenjuju način na koji vlada komunicira sa građanima, kao i sposobnost da razumije goruće probleme i potrebe u kantonu.

2

ISTRAŽIVANJE JAVNOGA MNIJENJA/

Čak 35,5% stanovnika kantona vjeruje da je vlada otvorena za kritike, da je usmjerena na potrebe građana i da su ministri kantona sposobni i stručni.

Prepoznate karakteristike u percepciji karakternih osobina Vlade KS, na prvom mjestu se izdvaja kao odlučna i stručna.

Svaki drugi stanovnik u KS smatra da Vlada čini ono što je ispravno, većinu ili sve vrijeme mandata. Raste udio onih koji smatraju da vlada uglavnom radi za opšte dobro, pada udio onih koji smatraju da vlada radi za vlastite interese.

U zadnjih šest mjeseci udio loših ocjena za rad VKS pao za 11 posto a pozitivan dojam narastao za dodatnih šest posto.

Najveći stepen zadovoljstva javnim uslugama čak 54,8%, odnosi se na održavanje komunalne infrastrukture, kulturni sadržaji 52, 1%, zbrinjavanje otpada i čistoća, 50, 2 %...

Posebno izdvojeno poboljšanja kvaliteta života bez navođenja na odgovore, građani su izdvojili na prvom mjestu – gradski prevoz i infrastrukturu.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas će glasati o (ne)povjerenju aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo. Već neko vrijeme u javnosti se spekulira da je 18 glasova SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a prilično krhka većina, kako za smjenu Vlade, tako i rad u naredne tri godine, pa se nagađa da bi nova skupštinska većina mogla ostaviti u tehničkom mandatu Vladu Edina Forte.

3

ISTRAŽIVANJE JAVNOGA MNIJENJA/

Ne propustite