ANKETA: Smatrate li da je koronavirus izašao iz laboratorije?

Aktuelno
ANKETA: Smatrate li da je koronavirus izašao iz laboratorije?
,

Dr Lejla Pojskić, naučna savjetnica na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu i vanredni profesor na predmetu Biotehnologija i biosigurnost PMF-a UNSA, nema dilema oko velike vjerovatnoće povezanosti zaraze čiji je pretpostavljeni epicentar tržnica u Wuhanu, s četrdesetak kilometara udaljenim Virusološkim institutom.

- U tom slučaju, kineske vlasti i nadležna regulatorna tijela koja su izdala odobrenje za rad ove laboratorije, a prema međunarodnim biosigurnosnim smjernicama i zakonima, dužna su provesti istragu o sličnosti virusnog soja koji je izazvao zarazu među ljudima u Wuhanu sa globalnim rizikom širenja i onog koji se čuva u laboratorijskim uslovima Biosigurnosne laboratorije tamošnjeg virusološkog instituta, te provesti mjere sanacije i prevencije svakog biosigurnosnog rizika i posljedica koje eventualno utvrđeni biosigurnosni događaj može imati na ljudsko društvo, ističe dr Pojskić za "Oslobođenje".

Iako se o koronavirusu, čini se, sve zna, institut je nekako ostao po strani. Radio Slobodna Azija je prekinuo šutnju izjavom izraelskog stručnjaka za biološko ratovanje da je “eksplozija smrtonosnog životinjskog virusa koja se širi globalno možda nastala u laboratoriji u Wuhanu, povezanoj s kineskim programom tajnog biološkog oružja”. Laboratorija je, tvrdi se, jedino proglašeno mjesto u Kini koje može raditi sa smrtonosnim virusima.

PITAMO VAS: Smatrate li da je koronavirus izašao iz laboratorije?

 

Ne propustite