Hitno se javite doktoru ako ovo primijetite u mokraći: Evo koji je glavni simptom RAKA MOKRAĆNOG MJEHURA

Objavljeno:28.01.2020 - 14:03
A A A Times Arial

Prosječna starost bolesnika u vrijeme dijagnoze je oko 65 godina, i javljaju se u svakoj dobi. Oni su 2-3 puta češći kod muškaraca nego kod žena, i iznose dva posto kod ukupnog broja tumora. Kod muškaraca dolaze po učestalosti na četvrto mjesto i to poslije karcinoma prostate, pluća i tumora debelog crijeva.

rt

Zloćudni tumori mokraćnog mjehura dijele se na: epitelne (tranziciocelularni na njih otpada 90 posto ukupnog broja, 10 posto čine planocelularni, adenokracinomi,nediferencirani), mezenimalne (sarkomi), sekundarni (metastaze iz prostate, maternice, crijeva te melanomi).

Rak mokraćnog mjehura ili rak mjehura zloćudni je tumor prijelaznog epitela mjehura. Karcinom mokraćnog mjehura javlja se u starijoj životnoj dobi i tri puta je češći kod muškaraca.

Kronični pušači imaju 7 puta veći rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.

Rak mokraćnog mjehura rano stvara simptome i zato je u oko 80% slučajeva otkriven u ranoj fazi bolesti. Glavni simptom je krv u urinu bez bolova koja nije nužno svakodnevna, ali se opetovano javlja.

Svaka osoba koja doživi krv u mokraći bi se trebala javiti liječniku kako bi se postavila pravilna dijagnoza (infekcija mokraćnog sustava, bubrežni kamenac, tumor u mokraćnom sustavu ili nešto drugo).

Liječenje površinskog, ranog raka mokraćnog mjehura obavlja se transuretralnom resekcijom tumora (operativni postupak kroz mokraćnu cijev, bez reza na trbuhu). Tumor koji se proširio kroz mišićni sloj mjehura zahtijeva opsežnu operaciju pri kojoj se odstranjuje mokraćni mjehur i drugi organi zdjelice, ovisno o spolu (kod muškaraca prostata i sjemeni mjehurići, kod žena maternica s jajnicima).

 

r

Rak mokraćnog mjehura – epidemiologija

Mokraćni mjehur je šuplji organ koji skladišti mokraću iz bubrega. Prilikom mokrenja, mišićni sloj mokraćnog mjehura se kontrahira i odvodi mokraću kroz mokraćnu cijev.

Promjenom normalnih stanica mokraćnog mjehura (prijelazni epitel, uroepitel) i njihovim nekontroliranim umnažanjem nastaju polipi na mokraćnom mjehuru, tj. papilarni karcinom.

Tumori mokraćnog mjehura značajan su uzrok oboljenja i smrtnosti te se prema tome ubrajaju među najvažnije novotvorine ljudskog tijela. Tumori mokraćnog mjehura mogu biti dobroćudni tumor (benigni tumor mjehura) i zloćudni tumor (maligni tumor, rak mokraćnog mjehura). Benigni tumor mjehura je rijedak, gotovo 95% svih tumora mokraćnog mjehura su zloćudni tumori tj. rak mokraćnog mjehura.

Karcinom mjehura je 3 puta češći kod muškaraca u odnosu na žene i na četvrtom je mjestu po učestalosti malignih tumora u muškaraca.

Incidencija tumora mokraćnog mjehura u porastu je u gotovo svim zemljama svijeta, a posebice u Sjevernoj Americi i u Europi. Uzrok tom porastu učestalosti nije poznat.

Rak mjehura javlja se u starijoj dobi i većina bolesnika je u dobnoj skupini od 50 do 80 godina. Prosječna dob bolesnika s rakom mokraćnog mjehura je 65 godina.

 

r1

Rak mokraćnog mjehura – uzroci

Pušenje povećava rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura oko pet do sedam puta i većina bolesnika se ubraja u kronične pušače. Neke karcinogene tvari iz duhanskog dima se nakon metabolizma u jetri izlučuju mokraćom kroz bubrege. Tijekom prolaska kroz mokraćni mjehur te tvari negativno djeluju na mjehur i pridonose razvoju tumora.

Rizični čimbenici koji dovode do razvoja raka mokraćnog mjehura su:

  • pušenje cigareta,
  • profesionalna izloženost industrijskim kemikalijama – anilinske boje, aromatski amini (period latencije 15 do 25 godina),
  • shistosomijaza – infekcija parazitom Schistosoma haematobium (čest u Egiptu),
  • kemoterapija citostaticima – npr. ciklofosfamid ili fenacetin,
  • zračenje male zdjelice,
  • dugotrajna uporaba analgetika,
  • kamenci u mokraćnom sustavu,
  • kronična infekcija mokraćnog mjehura,
  • naslijeđe.

Stadij karcinoma mokraćnog mjehura – I, II, III, IV

Više od 99% malignih tumora mokraćnog mjehura pripada u karcinome mokraćnog mjehura. Maligni tumori mjehura nastaju neoplastičkom transformacijom normalnog urotela (normalni prijelazni epitel mokraćnog mjehura) te se zbog toga nazivaju urotelni karcinomi ili karcinomi prijelaznog epitela. Polipi na mokraćnom mjehuru su najčešći oblik tumora.

Papilarni tumor mokraćnog mjehura možemo podijeliti na:

površinski tumor mokraćnog mjehura, neinvazivni tumor – 80% svih tumora pri postavljanju dijagnoze, tumor lokaliziran na mokraćni mjehur, stadij I,
invazivni tumor mokraćnog mjehura– 20% svih tumora pri postavljanju dijagnoze, tumor se proširio kroz mišićni sloj mokraćnog mjehura i susjedne organe, stadij II i III,
metastatska bolest – udaljene metastaze, stadij IV.
Karcinom mjehura širi se lokalnom invazijom u okolne organe, limfom u limfne čvorove i krvlju do udaljenih organa. Rak mjehura – metastaze na plućima, metastaze na jetri i metastaze na kostima.

 

r2

Rak mjehura – simptomi --->>>>

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!