PRESTRAŠNO Djeca veličaju četnike u osnovnoj školi u Srebrenici

Aktuelno
PRESTRAŠNO Djeca veličaju četnike u osnovnoj školi u Srebrenici
,

Sramotne scene zabilježene su danas tokom proslave krsne slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici. Tokom proslave, u učionici pravoslavne vjeronauke, devet dječaka sa četničkim obilježjima "pohvalilo" na društvenim mrežama.

Iz tog razloga, prema saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, djeca srebreničkih imama nisu išla u školu, niti su prisustvovala svečanosti.

- Diskriminacija je neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Stoga naša djeca neće biti prisutna na današnjim svečanostima, a na ostalim roditeljima je da odaberu hoće li im djeca ići na današnji i slične događaje-poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Kako je svečanost protekla možete vidjeti na priloženoj fotografiji sa današnje proslave u osnovnoj školi, iz učionice pravoslavne vjeronauke, objavljenoj na društvenim mrežama.

2

Foto: INSTAGRAM

Tim povodom oglasio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić:

- Upravo zbog ovakvih i sličnih istupa koji se ponavljaju godinama upozoravali smo na sve veću popularnost veličanja zločinaca i vrijeđanja žrtava genocida. Nemoguće je da direktor, pedagog i psiholog škole ne prate šta učenici rade po društvenim mrežama - poručio je Peštalić za Preporod.info.

On je izrazio svoju zabrinutost za ovakva ponašanja koja plaše bošnjačku djecu u Srebrenici.

- Pozivamo nadležne institucije da spriječe i kazne odgovorne za današnje istupe u školi u Srebrenici, kojima se veličaju oni koji su počinili genocid u Srebrenici- kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

- Nama je žao da direktor škole i ostali uposlenici ignoriraju činjenicu da je većina naše djece u školi, a da naša djeca, ni na koji način nisu u nacionalnom ili vjerskom smislu prezentirana. Mi nemamo ništa protiv toga da se obilježava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za srpski narod i srpske svece - poručili su iz MIZ Srebrenica.

Ne propustite