Vučiću zasmetale riječi Trumpovog izaslanika

Objavljeno:24.01.2020 - 12:08
A A A Times Arial

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richardom Grenellom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude 'tante za kukuriku', mora da bude 'tante za tante'", rekao je Vučić u Predsjedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenellom u kojima je on iznio stav da je potrebno da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za kompromisno rješenje, da je uvijek spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i da želi da razgovara o svemu, ali da Srbija nije kriva za uvođenje taksi i da ne može da prihvati nikakvu krivicu.

"Naš je posao da se tome suprotstavljamo (naporima Prištine da se učlanjuje u međunarodne organizacije). Ali mi nismo krivi za uvođenje taksi. Ni mi ih nismo uvodili Prištini kada je 2008. proglasila nezavisnost", rekao je on.

Vučić je rekao da on i Grenell danas u Beogradu imali otvoren razgovor o brojnim pitanjima dijaloga i zahvalio mu na do sada uloženom trudu, uz sugestiju da će razgovori biti nastavljeni.

On je rekao da je bilo riječi o unaprijeđenju životnog standarda ljudi sa prostora Balkana, o unaprijeđenju ekonomskih i infrastrukturnih veza u regionu.

Vučić je dodao da u procesu dijaloga Beograda i Prištine nema lakih razgovora, ali da je uputio zahvalnost Grenellu zbog toga što je tom pitanju pristupio na racionalan način i što je razumio potrebu Srbije i njenog naroda da budu poštovani, a ne ponižavani kao mnogo puta ranije.

"Iznio sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi (na robu iz Srbije i BiH). Samo u jednoj godini izgubili smo 435 miliona eura. Naše prehrambene kompanije su izopštene sa kosovsko tržišta. Platili smo cijenu i unutrašnje trgovine u okviru Cefta sporazuma i to je nanijelo štetu, ne samo nama nego i ljudima u Prištini", rekao je on.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!