OVE STVARI O MENOPAUZI VAM NIKO NIKADA NIJE REKAO: Svaka žena ih mora znati, VAŽNO JE!

Objavljeno:22.01.2020 - 10:40
A A A Times Arial

Naučnici sa Sveučilišta u Queenslandu shvatili su da je 48. godina prosječna dob kada žena počne doživljavati simptome menopauze. Tokom tog vremena, žene mogu imati neugodne simptome povezane s hormonskim promjenama u tijelu.

Ovo su neki od njih:

Promjene raspoloženja

m1

Tokom menopauze žene mogu imati nagle promjene raspoloženja, čak i ako za njih nema nekog logičnog objašnjenja ili razloga. Tokom vremena, promjene raspoloženja postaju rjeđe zajedno s fiziološkim promjenama.

Valovi vrućine i znojenja

m2

U početku, žene se osjećaju grozničavo i znojne se, crvene u licu i vratu, a onda osjećaju hladnoći. Kako biste ublažili ove simptomi trebali biste isključiti određene začine, bilje i alkohol iz prehrane. A ako ste pušač, prestanite pušiti.

Poteškoće sa spavanjem

m3

Problemi sa spavanjem jedan su od najpopularnijih simptoma koje žene imaju za vrijeme menopauze.

Depresija

m4

Klimakterij je normalni dio života, a većina žena to doživljava na sličan način. Međutim, neke žene postaju osjetljivije u smislu tjelesnog i psihičkog zdravlja, pa postoji visoki rizik od depresije.

Ako žene odu liječniku na vrijeme i testiraju se na depresiju, to bi moglo pomoći u smanjenju ili čak i uklanjanju simptoma.

Problemi s pamćenjem

m5

Studije na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu i Sveučilištu Northwestern u Chicagu pokazale su da žene koje doživljavaju menopauzu mogu imati probleme s pamćenjem.

Vaskularni problemi

m6

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado otkrili su povezanost između simptoma menopauze i vaskularnih problema.

Trebali biste dobro paziti na svoj kardiovaskularni sustav tokom tog razdoblja. Također, možete imati otekline u nogama i rukama, a kako biste ih smanjili, trebali biste piti manje vode u večernjim satima.

Glavobolja

m7

Općenito, žene imaju češće glavobolje nego muškarci, a njihova učestalost tokom menopauze može se povećati za 76%.

Stres

m8

Studija iz Odjela za psihijatriju na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini na Chapel Hillu sugerira da estradiol (oblik estrogena) fluktuacija koja je česta tokom menopauze može povećati emocionalnu osjetljivost na psihosocijalni stres.

Niski libido

m9

Slabljnjene kostiju

bol-u-koljenima

Slabljnjene kostiju se dešava zato što hormon  estrogen utiče na jačinu kostiju, zbog menopauze se ovaj hormon prestane lučiti.

Simptomi također uključuju:

menstruacija

– neredovne menstruacije

– suhoću intimnog područja

– gubitak punoće dojki

– suhu koža

Ovo su prirodne pojave  i nemate potrebe da se brinete zbog toga, važno je samo da znate prepoznati šta se dešava s vašim tijelom.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!