STIGAO LIJEK ZA TEŠKU BOLEST, PROIZVEDENA ĆELIJA KOJA UBIJA SVE VRSTA RAKA: Naučnici je zovu ćelija T, otkrili sve o njoj!

Objavljeno:21.01.2020 - 20:47
A A A Times Arial

U laboratoriji, ona je uspela da uništi najrazličijte vrste karcinoma.

Ćelija T ima posebna svojstva i daje nadu svim oboljelima od karcinoma, a najnovija otkrića o njoj objavljena su 20. januara 2020. godine, piše Lepa & Srećna. Stručnjaci tvrde da su revolucionarna.

Autori istraživanja koje se opisuje kao revolucija u liječenju raka su naučnici sa britanskog Univerziteta u Kardifu. Njihov cilj bio je da bolje razumijju kako naš imuni sistem može da napadne karcinom.

Rezultat je upravo ćelija T, za koju se ispostavilo da - u laboratoriji - ubija ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog creva, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

screenshot-4-1000x0

Ova ćelija ima mogućnost da prepoznajte tkiva "na hemijskom nivou", pa je okolno - normalno, zdravo - tkivo ostalo pri ovim ispitivanjima potpuno neoštećeno.

Terapije ćelijama T već postoje, a imunoterapija je sigurno jedna od najperspektivnijih u liječenju karcinoma.

Međutim, do sada je ova terapija bila uspješna samo u ograničenom broju slučajeva. Nije pomagala kod tzv. "čvrstih" karcinoma, već se uglavnom koristila kod raka krvi, poput leukemije.

Sada su istraživači uspjeli da otkriju sam mehanizam kako ćelija T radi. Još nije testiran na ljudima, ali istraživači tvrde da mjesta za nadu ima mnogo.

Uzorak krvi bi se uzimao od pacijenta oboljelog od raka, zatim bi se izvukle ćelije tipa T, a onda genetski modifikovale.

shutterstock-683542021-1000x0

Cilj je da se "reprogramiraju" tako da dobiju receptor za traženje karcinoma.

Zatim bi mogle da se uzgajaju u laboratoriji i to u ogromnim količinama, da bi se, konačno, vratile u tijelo pacijenta.

Otkriće je veoma uzbudljivo, kažu specijalisti imunologije, ali je neophodno dodatno testirati rezultate. Najvažnija je nada da će biti primjenjivi na sve tipove karcinoma.
Novi.ba/Alo

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!