Trampovi advokati pozvali Senat da odbaci postupak opoziva: Nije učinio ništa pogrešno

Aktuelno
Trampovi advokati pozvali Senat da odbaci postupak opoziva: Nije učinio ništa pogrešno
,

Pravni tim predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) naveo je danas da on nije učinio "apsolutno ništa pogrešno", pozivajući Senat da odbaci postupak opoziva koji su nazvali "lažnim" i "opasnim izvrtanjem Ustava".

- To je karikiranje ustava - napisali su advokati u objavljenom dijelu odbrane pred Senatom predsjednika SAD, a koju pripremaju kao odgovor na optužbe demokrata.

U dokumentu se navodi da dva člana zakona o opozivu, o zloupotrebi ovlaštenja i opstrukciji Kongresa, ne predstavljaju prekršaje za opoziv.  

Tvrde da istraga, koja se fokusira na to je li Tramp zloupotrijebio predsjednička ovlaštenja i tražio pomoć strane vlade - Ukrajine, da oslabi mogućeg rivala na predsjedničkim izborima Džoa Bajdena (Joe Biden) i poveća svoje šanse na predsjedničkim izborima sljedeće godine, nikada nije imala za cilj pronalaženje istine.

- Umjesto toga, demokrate od početka žele da pronađu neki način, bilo koji način, da iskoriste moć impičmenta kao političko oruđe za poništavanje rezultata izbora 2016. i uplitanje u izbore 2020. Sve to je opasno izvrtanje Ustava koje Senat treba brzo da se odbaci - napisao je Trampov pravni tim.

Ove sedmice očekuje se nastavak suđenja Trampu u Senatu.

Demokrate su u optužnici navele da je Trampov cilj bio njegov lični politički dobitak i da je "zatim pokušao da prikrije svoju zavjeru opstruirajući istragu Kongresa o njegovom nedoličnom ponašanju".

Međutim, advokatski tim navodi da i čak i ako je Tramp zloupotrijebio svoja ovlaštenja, to nije povod za opoziv, jer nije prekršen krivični zakon.

Oni su naveli i da je optužnica "strukturno manjkava", jer Trampa optužuju za više djela, stvarajući "opcije po izboru" kao moguće osnove osude.

Kao dio odbrane pripremili su i široku odbranu predsjedničke moći, tvrdeći da su i prethodna dva suđenja o opozivu predsjednika SAD bila slično neispravna.

Ne propustite