Zelenski: Dijalog s Putinom već donosi pozitivne rezultate

Aktuelno
Zelenski: Dijalog s Putinom već donosi pozitivne rezultate
,

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da dijalog s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom već donosi pozitivne rezultate. Zelenski je rekao da je dijalog s Putinom počeo i da su njih dvojica više puta razgovarali telefonom.

- Napravili smo format za naš dijalog čiji su ishodi neke osjetljive odluke. Vratili smo naše zatvorenike, naše brodove. Uspjeli smo da se usaglasimo u vezi s formatom Normandijske četvorke, nakon tri godine bez sastanaka. Nakon toga smo izvršili najveću razmjenu zatvorenika - naglasio je Zelenski, dodajući da misli da Putin razumije njegov stav da je Ukrajina nezavisna i najveća zemlja u Evropi. 

Govoreći o postizanju mira u Ukrajini, on je rekao da nikada ne bi vršio funkciju predsjednika bez tog cilja, uz napomenu da bi volio da se mirovni proces u Donbasu brže odvija. 

- Postoje veoma komplicirana pitanja. Vidim napredak jer je broj slučajeva razmjene vatre znatno smanjen, ali je to i dalje prisutno - dodao je Zelenski. 

Putin i Zelenski prvi put su telefonom razgovarali 11. jula 2019. godine, mjesec i po nakon što je ukrajinski predsjednik preuzeo dužnost. Oni su nakon toga nekoliko puta razgovarali telefonom. Prvi sastanak dvojice lidera održan je 9. decembra u Parizu tokom samita Normandijske četvorke.

Ne propustite