Princ Harry: Nije bilo druge opcije nego da odstupim od kraljevskih dužnosti

Aktuelno
Princ Harry: Nije bilo druge opcije nego da odstupim od kraljevskih dužnosti
,

Britanski princ Harry izrazio je žaljenje zbog sporazuma s kraljicom Elizabetom da on i njegova supruga Meghan odustanu od kraljevskih dužnosti, prenosi Fena.

Buckinghamska palača i kraljica objavili su u subotu da Harry i Meghan više neće biti članovi britanske monarhije, te da više neće koristiti svoje titule “kraljevskog visočanstva” i da će se od sada sami finanisrati, kao i da će moći započeti novu karijeru.

Novim aranžmanom nastojala se okončati kriza koju je par izazvao objavom ranije ovog mjeseca da žele smanjiti službene angažmane i provoditi više vremena u Sjevernoj Americi, ali i ostati aktivni u kraljevskim dužnostima.

U govoru u nedjelju u dobrotvornoj organizaciji Sentebale, Harry koji je bio uznemiren kazao je da konačni ishod tih događaja nije ono što su on i njegova supruga, bivša glumica, željeli.

– Nadali smo se da ćemo nastaviti služiti kraljici i zajednici bez korištenja javnih sredstava. Nažalost, to nije bilo moguće – istaknuo je princ, šesti po redu za prijestolje.

Dodao je da je prihvatio takvu odluku, ali znajući da to ne mijenja njegovu predanost, te je izrazio nadu da će svi shvatiti zašto se povukao od svega što je ikada poznavao kako bi zakoračio u ono što će, nada se, biti mirniji život.

Prema dogovoru, Harry će ostati princ, a par će zadržati titulu vojvode i vojvotkinje od Sussexa dok započinju novi život na relaciji između Britanije i Sjeverne Amerike, gdje će provesti većinu svog vremena, ali oni neće učestvovati u budućim svečanim događajima ili kraljevskim turnejama.

– Tužan sam što je došlo do toga – kazao je Harry, ali je istaknuo da je odluka o odstupanju uslijedila nakon višemjesečnih razgovora te da ju nije donio olako.

Okupljenima u ustanovi koju je osnovao, a koja će se baviti pomoći djeci oboljeloj od HIV-a u Africi, kazao je da oni od njega trebaju čuti istinu “ne kao princa ili vojvode, već kao Harryja, iste osobe koju su mnogi od vas gledali kako raste” tokom posljednjih 35 godina, ali s jasnijom perspektivom.

– Velika Britanija je moj dom i mjesto koje volim. To se nikada neće promijeniti – zaključio je, prenosi Reuters.

Odluka kraljevskog para iznenadila je ostatak kraljevske porodice početkom ovog mjeseca, a kraljica i stariji kraljevski dužnosnici ostali su iznenađeni i razočarani, tvrde kraljevski izvori.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite