Štrajkačima glađu jutros se priključilo još šest radnika "Zenicatransa"

Aktuelno
Štrajkačima glađu jutros se priključilo još šest radnika "Zenicatransa"
,

Dvanaest radnika JKP "Zenicatrans" jučer je u 15 sati započelo novi, drugi štrajk glađu ovog mjeseca, a jutros su im se priključila još šestorica kolega, kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan za Fenu.

- Oni su u štrajku glađu, za koji, lično, nisam. Nisam za to da ljudi izlažu riziku svoje zdravlje i svoje porodice. Oni su se, jednostavno, sami odlučili na ovaj korak, da ukažu nadležnim da je krajnje vrijeme da se naši problemi riješe i prekine agonija u kojoj se nalazimo - kazao je Sarvan.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće Zenice zasjedalo u četvrtak, ali da tada nije donijelo nikakvu odluku pa oni nastavljaju sa svojim redovnim aktivnosti, u koje je uključena i blokada Autobuske stanice.

Stanica u tom gradu blokirana je od 31. decembra prošle godine, a Sarvan će, u svojstvu svjedoka u optužnici Gradske uprave Zenica protiv Sindikalne podružnice "Zenicatransa", u 10 sati svjedočiti pred Općinskim sudom u Zenici.

- Mislim da je ovo sve besmisleno, jer se optužnica odnosi na prekid štrajka. Ovo nije nikakav štrajk, nego samo obustava rada jer nismo u mogućnosti da obavljamo djelatnost za koju smo nadležni - ističe Sarvan.

Preduzeće je donedavno bilo u blokadi od Kantonalnog ureda Porezne uprave FBiH, koja je u međuvremenu skinuta, ali i dalje nemaju novca za kupovinu goriva, jer kompanija "Tioil", koja dobavlja gorivo "Zenicatransu", nije prihvatila cesiju između Rudnika mrkog uglja Zenica i "Zenicatransa".

Prema tom sporazumu, Rudnik je, za dug prema "Zenicatransu", trebao platiti oko 100.000 KM duga prema tom naftnom preduzeću, kojem "Zenicatrans" duguje oko 220.000 KM.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite