Dodik: SNSD želi imati potpredsjednika FBiH, razgovarao sam s Izetbegovićem

Aktuelno
Dodik: SNSD želi imati potpredsjednika FBiH, razgovarao sam s Izetbegovićem
,

U Banjoj Luci je održana sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon koje se obratio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

On je novinarima, između ostalog, kazao da je razgovarano i o aktuelnoj situaciji na nivou BiH i FBiH s aspekta ostvarivanja interesa entiteta RS i srpskog naroda.

- Dodatni problem je nivo FBiH, gdje Klub delegata u Domu naroda FBiH jeste popunjen do ustavne pozicije od 17 delegata. SNSD tamo ima četiri delegata i u tom pogledu, da bi bio referentan za predlaganje, treba grupa od šest delegata i mi ćemo tamo raditi da SNSD dobije jedno od važnih mjesta, ili potpredsjednika FBiH ili neko drugo važno mjesto, ali svakako ćemo pokušati da osiguramo barem jedno ministarsko mjesto u samoj Vladi FBiH – kazao je Dodik, prenosi "Avaz".

Kada je u pitanju Vijeća ministara BiH, odnosno (ne)imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Dodik je izjavio da se SNSD drži principa prema kojem političke opcije ne osporavaju izbor drugih stranaka i da je dogovor već postignut. Božović, tvrdi, nema nijednu prepreku da bude imenovan.

- SDA, imajući u vidu njihovo uobičajeno ponašanje, želi na dogovor novi dogovor i sada odjednom osporavaju ono što je dogovoreno. To nije prihvatljivo. Mi takvu vrstu priče ne želimo prihvatiti. Ako žele da razgovaraju na entitetskom nivou, onda ćemo organizirati sastanak. Ja sam razgovarao telefonom s Izetbegovićem i rekao: "Nije problem da mi razgovaramo o svakom pitanju, ali na entitetskom nivou, a ne da vi stalno dovodite u pitanje i problematizirate bilo koje pitanje." To nije ni fer ni korektno. Za nas je bilo vrlo teško prihvatiti Biseru Turković na mjestu ministrice vanjskih poslova, ali to nismo osporili jer je to stvar bošnjačke strane - dodao je Dodik.

Ponovio je da je SNSD jedini "legitimni predstavnik srpskog naroda u FBiH" te da je sasvim logično da imaju potpredsjednika FBiH i da participiraju u Vladi FBiH.

Doveo je u pitanje mogućnost da se novi saziv Vlade FBiH formira u ovom mandatu te je konstatirao da se SNSD "približava tome da ima šest delegata u Domu naroda FBiH".

Najavio je i posjetu Aleksandra Vučića Drvaru 29. januara.

Ne propustite