Saunders: SAD i Izrael rade protiv UNRWA

Aktuelno
Saunders: SAD i Izrael rade protiv UNRWA
Prelazni čelnik agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama optužio je u četvrtak Sjedinjene Države da lobiraju kod stranih parlamenata da prekinu s donacijama njegovoj agenciji, kojoj je Washington prekinuo finansiranje u 2018.

Prelazni čelnik agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama optužio je u četvrtak Sjedinjene Države da lobiraju kod stranih parlamenata da prekinu s donacijama njegovoj agenciji, kojoj je Washington prekinuo finansiranje u 2018.

Christian Saunders, u intervjuu za Reuters u svom uredu u  Gazi, također je kazao da Izrael pokušava da zamjeni djelatnosti Agencije UN-a za pomoć i rad (UNRWA), koja ima mandat Generalne skupštine, pružanja usluga Palestincima u okupiranom istočnom Jerusalemu, svojim vlastitim akcijama.

UNRWA se suočava s budžetskim deficitom od 2018. kada su Sjedinjene Države njen najveći donator, prekinule svoje redovno godišnje finansiranje pomoći Palestincima od 360 miliona dolara. Sjedinjene Države i Izrael optužuju UNRWA-u za loše upravljanje i podsticanje na antiizraelsko raspoloženje.

U novembru prošle godine je generalni komesar UNRWA Pierre Krahenbuhl podnio ostavku u jeku istraga navoda  za loše upravljanje.

 U intervjuu je Saunders, trenutno vršilac dužnosti generalnog komesara, kaazao da je istraga interne nadzorne službe UN-a dovršena i da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres potvrdio da nije bilo nikakve korupcije ni zloupotrebe sredstava.

Saunders je kazao da je istraga otkrila loše upravljanje vezano za ljudske resurse i zloupotrebu ovlasti, kao i da najveći donatori nastavljaju da pružaju doprinose.

Kazao je, međutim da Sjedinjene Države „provode kampanju protiv finansiranja UNRWA-e u evropskim i ostalim parlmentima“.  

- U kontaktu smo sa Sjedinjenim Državama, i mi ćemo nastaviti angažman s njima u nadi da će uvidjeti da je UNRWA pouzdan partner vrijedan podrške – izjavio je Saunders.

UNRWA, tvrdi Saunders, „također osjeća pritisak posebno u istočnom Jerusalemu“, gdje je Izrael u procesu izgradnje škola i institucija kako bi se „natjecao“ s agencijom i zaustavio njene operacije u tom gradu.

- Bitno je podsjetiti se ovdje da UNRWA ima mandat Generalne skupštine, ostatka svijeta, i država članica da pruža usluge palestinskim izbjeglicama u istočnom Jerusalemu“, izjavio je Saunders.

Izrael smatra Jerusalem, uključujući i istočni dio grada osvojen u Bliskoistočnom ratu 1967. „nedjeljivom prijestonicom“. Palestinci žele da istočni Jerusalem bude prijestonica države koju žele uspostaviti na Zapadnoj obali i u Gazi.

Prošlog je mjeseca Genreralna skupština UN produžila mandat UNRWA za još tri godine. Agencija pomaže više od pet miliona izbjeglica n Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i u istočnom Jerusalemu, kao i u Libanu i Siriji.

Saunders je izjavio kako je uvjeren da UNRWA ima dovoljno novca barem za prvi kvartal 2020., ali se još suočava s teškim putem pred sobom.

 

Ne propustite