DOK SE BOŠNJACI NE MOGU DOGOVORITI NI OKO SREBRENICE Sve stranke s hrvatskim predznakom idu zajedno na lokalnim izborima!

Aktuelno
DOK SE BOŠNJACI NE MOGU DOGOVORITI NI OKO SREBRENICE Sve stranke s hrvatskim predznakom idu zajedno na lokalnim izborima!
.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na danas održanoj sjednici u Orašju usvojilo je jefnoglanu odluku o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine.

Za razliku od tzv. probosanskih stranaka koje nisu uspjele dogovoriti ni zajednički izlazak na lokalne izbore u Srebrenici, (zbog protivljena SDP-a i Naše stranke) gdje bi zajedno možda i mogle ponovo osvojiti vlast, hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) dogovorile su danas zajednički izlazak na lokalne izbore u svim općinama gdje imaju šansu osvojiti vlast pod uvjetom da se ne dijele i da izađu s jednim kandidatom. To se prije svega odnosi na općine s približno jednakim brojem hrvatskih i bošnjačkih glasača, poput Novog Travnika, Jajca, Busovače, itd.

Raspravljajući o ovoj temi, stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora, uz zaključak za zajedničkim nastupom, posebno su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor. Izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati izrazta većina, HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi, piše Slobodna Bosna.

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona, i okviru legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH, posebno naglašavajući izbore u Gradu Mostaru, legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Naglašeno je kako je postignut visok stupanj suglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru. Također, izaslanstva će nastaviti usuglašavati načela i stavove oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Na sjednici je razmatran i prijedlog transformacije Vlade FBiH. Razmatrana je mogućnost odnosno prijedlozi za ukidanje neustavnih ministarstava i prijedlozi za formiranjem novih kao i razdvajanjem već postojećih ministarstava.

Na sjednici Predsjedništva HNS BiH prezentirane su smjernice djelovanja HNS-a u budućem razdoblju, uz ustavnopravni okvir djelovanja HNS-a. Smjernice su bazirane na strateškom dokumentu, odnosno Deklaraciji sa posljednjeg zasjedanja HNS-a. Prema raspravi, uz dopunjeno izdanje smjernica, Predsjedništvo će na idućoj sjednici donijeti konačan dokument.

Ne propustite