Deset citata koji će vas potaknuti na razmišljanje

Kultura
Deset citata koji će vas potaknuti na razmišljanje
Buntovnica bez premca čiji je put bio konstantna borba između života i smrti, Frida Kahlo, ostaje zapamćena kao jedna od najposebnijih žena u umjetnosti.

Buntovnica bez premca čiji je put bio konstantna borba između života i smrti, Frida Kahlo, ostaje zapamćena kao jedna od najposebnijih žena u umjetnosti. 

Kada tragedija u ženi stvori umjetnika i kada svu bol i strahote ona prenese na platno tada je moguće ući u jedan sasvim drugačiji svijet. Frida Kahlo jedna je od najpoznatijih umjetnica  svih vremena koja je živjela život koji je više nalikovao nekom dobrom krimiću negoli životu obične žene iz Meksika. U šestoj godini Frida je oboljela od dječije paralize, a posljedica bolesti bila je deformacija jedne noge. Iako je to već bila jedna tragedija, ona veća uslijedila je nekoliko godina kasnije kada je autobus u kojem se vozila udario tramvaj. U tom kobnom trenutku ovoj  umjetnici život poprima apsolutno drugačiji smisao čije je posljedice osjećala do kraja života. No, također u ovom periodu u njoj se rodila umjetnica koja će svojevremeno postati legenda. 

frida-kahlo-07-nocrop-w1800-h1330-2x

Frida je za boravka u bolnici počela slikati, i to ponajprije samu sebe, jer kako je govorila: "Slikam sebe zato što provodim puno vremena sama i zato što sam motiv koji najbolje poznajem". Šezdeset godina nakon smrti Kahlo je stekla planetarnu slavu postavši od jedne samouke meksičke slikarice utjelovljenje karizmatičnosti, a o njoj je čak snimljen i film. Za njenim radovima, između realizma i nadrealizma, u cijelom svijetu vlada nevjerovatno zanimanje. 

U nastavku donosimo vam nekoliko citati ove legendarne umjetnice. 


"Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe". 


"Stopala, što ćete mi vi kada imam krila kojima letim?"


"Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost."


"Ništa nije vrednije od osmijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost. Tragedija je najgluplja stvar."


"Slikam cvijeće kako ne bi uvenulo."


"Jedina stvar koju znam raditi je slikati, zato što imam potrebu, i slikam sve što mi prođe kroz glavu, bez razmišljanja."

"Crtam autoportrete zato što sam ja osoba koju najbolje poznajem."


"Preživjela sam dvije velike nesreće u životu. Jednu u kojoj me tramvaj učinio kakva jesam, a druga je Diego."


"Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali sretna sam sve dok mogu slikati."

"Ništa nije apsolutno. Sve se mijenja, sve se kreće, sve poleti, i odleti." 

fridakahlo1

Ne propustite