NA POMOLU NOVA VELIKA POLITIČKA KRIZA U DRŽAVI: Dodik pjeni zbog namjera Izetbegovića i Radončića

Aktuelno
NA POMOLU NOVA VELIKA POLITIČKA KRIZA U DRŽAVI: Dodik pjeni zbog namjera Izetbegovića i Radončića
.

Predstavnički dom Parlamenta BiH narednog četvrtka trebalo bi da odluči da li će Mlađen Božović iz DNS-a biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Nije isključeno da sporenja u vezi sa imenovanjem Božovića dovedu do nove krize u radu parlamenta. Naime Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Savjeta ministara početkom januara nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra, ali ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Obrazlažući uzdržan glas, predstavnik SDA u ovoj komisiji Halid Genjac rekao je da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi sa imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice i najavio da će one biti završene do sjednice Predstavničkog doma. On je tom prilikom dodao da uzdržan glas SDA u Komisiji u ovom trenutku ne znači da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu prilikom izjašnjavanja o Božoviću biti ni za, ni protiv, ni uzdržani.

Šef Kluba SDA Adil Osmanović rekao je za “Glas Srpske” da ova stranka još uvijek nije zauzela stav u vezi s tim da li će na sjednici podržati Božovića ili neće.

- I hoće i neće - zagonetno je rekao Osmanović.

Dodao je da će Kolegij SDA ozbiljno razmatrati pitanje potvrđivanja imenovanja Božovića i da će se Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu ponašati u skladu sa preporukama kolegijuma.

- Za SDA najviše je sporno što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa SNSD-om jer je dogovoreno da bi na tu poziciju trebalo da dođe nestranački kadar budući da je u pitanju osjetljiv resor. Na tu poziciju je trebalo da dođe osoba bez bilo kakvih mrlja, a za SDA je sporna činjenica da se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti - tvrdi Osmanović.

On smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Savjeta  ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Savjetu  ministara imali podršku koalicionih stranaka što bi trebalo osigurati i za Božovića.

- Ne vidim zašto bi bilo problema ukoliko neka politička stranaka smatra da taj kadar koji je ponuđen nije u skladu sa dogovorom i principima koje očekujemo da ispunjava ministar za ljudska prava i izbjeglice - zaključio je Osmanović.

Sličnog stava su i u SBB-u. Predsjedavajuća Kluba SBB-a Edita Đapo rekla je za “Glas Srpske” da ova stranka takođe nije zauzela stav o tome da li će podržati Božovića ili će mu uskratiti podršku.

Srpski član Predsjedništva BiH I lider SNSD-a  Milorad Dodik upozorio je da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH. Dodik je  istakao da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.

U Sarajevu bi već danas, a najkasnije u srijedu, 15. januara, trebalo da bude održan sastanak predstavnika SDA, SNSD-a i HDZ-a s ciljem otklanjanja nedoumica u vezi sa imenovanjem Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, rekla je za Srnu predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

“Sastanak će sigurno biti održan u u utorak ili najdalje u srijedu, ali svakako prije treće redovne sjednice. To predstavlja jednu vrstu redovnih sastanaka, mada u ovom trenutku imamo konkretnu temu koja ne spada u uobičajene međustranačke dogovore”, izjavila je Bursać Srni.

Ona je dodala da su SDA i SBB prilikom djelovanja Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara izrazili konkretnu uzdržanost o pitanju podrške jednom od ministara koji nije nije izabran i najavile potrebu dodatnog stranačkog usaglašavanja.

“S obzirom na to da mi sa nekoliko stranaka zajedno djelujemo na zajedničkom nivou, smatramo da bi na tom nivou trebalo nastaviti razgovore i pokušati doći do konkretnog rješenja. Nas prije svega interesuje šta je to konkretno što oni zamjeraju, jer je Božović prošao sve provjere, a, sa druge strane, ne postoje formalno-pravne prepreke za izbor. Konkretno mislim na odluke sudova, da nije osuđivan, niti se vodi proces protiv njega”, istakla je Bursać..

Ne propustite