DA LI STE ZNALI DA NA TIJELU POSTOJI "DUGME ZA PRAŽNJENJE"? Lako se aktivira, a problem zatvora ćete riješiti odmah
Vjerovatno je svako bar jednom doživio neugodnu epizodu s probavom: zatvor, dijareja ili nadutost. Od zatvora ili opstipacije pate milioni ljudi, od kojih su čak tri četvrtine žene, no taj se problem često prešućuje.
![]()
Donosimo vam trik pomoću kojeg ćete na veoma jednostavan i lak način obaviti veliku nuždu, pa čak i onda kada nemate potrebu za tim.
Bit će vam dovoljna samo dva prsta, a sve što trebate uraditi jeste da ispod pazuha pritisnete, ali nikako jako. Ukoliko budete jače pritisnuli sa dva prsta područje ispod pupka, možete stvoriti unutrašnji problem.
![]()
Upravo iz toga razloga je jako bitno da budete pažljivi. Ukoliko primijetite da imak ne možete vršiti veliku nuždu, nemojte na silu pokušavati.
Najčešći uzroci loše probave su:
Neadekvatan unos vlakana u prehrani.
Neadekvatan unos vode.
Narušena rutina u prehrani kao što su putovanja.
Nedovoljna fizička aktivnost i premalo kretanja.
Konzumiranje velike količine mliječnih proizvoda.
Stres
![]()
Simptomi loše probave razlikuju se od osobe do osobe, a uključuju:
žgaravicu
bol u prsima
podrigivanje
štucanje
opći osjećaj nelagode
nadutost u želucu
mučninu ili povraćanje
vraćanje kisele tekućine u usta
vjetrove
Ponekad su problemi s probavom izazvani gutanjem zraka prilikom jela ili žvakanja gume za žvakanje. Tijesna odjeća također može pogoršati probavne probleme.
![]()
Prehrana kod loše probave
Nažalost, ljudi konzumiraju sve manje vlakana dnevno. Prosječno uzimanje 10 do 14 grama vlakana dnevno, a liječnici preporučuju 35 grama. Štoviše, idealno bi bilo kombinirati namirnice s topivim i netopivim vlaknima koje najbolje potiču zdravu probavu.
Najzdravije namirnice najbogatije različitim vrstama vlakana su:
Cjelovite žitarice: pšenične mekinje, zob, ječam, raž, proso, heljda i kukuruz
Svježe i suho voće: jabuke, naranče, kruške, jagode, suhe šljive, datulje, smokve, grožđice, brusnice.
Orašasti plodovi i sjemenke: lanene te sezamove sjemenke, bademi, pistacije i lješnjak.
Povrće: grah, leća, mrkva, brokula, cvjetača, repa, špinat, komorač, obični i slatki krompir.