DOPRINOS FILMSKOJ UMJETNOSTI

SFF: Benicio Del Toro dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Objavljeno:24.07.2015 - 13:25
A A A Times Arial

Oscarom nagrađenom glumcu Beniciju Del Toru biće uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnès B, koja je također i pokroviteljica festivala.

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu. Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa gdje će Del Toru pred 3.000 ljubitelja filma biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva, saopćeno je iz SFF-a.

Slavni glumac će također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.  Od osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika. 

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”.  Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija. 

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena “Dozvola za ubijanje”, rame uz rame sa Timothijem Daltonom koji je bio u ulozi tajnog agenta Jamesa Bonda. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio  i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festival u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Chicaga.