Novalić: Novi zakon o radu smanjuje prava povlaštenima, a povećava prava radnika

Bosna i Hercegovina
Novalić: Novi zakon o radu smanjuje prava povlaštenima, a povećava prava radnika
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Larsom - Gunnarom Wigemarkom kazao je da je Vlada počela sa provođenjem najavljenih reformskih tačaka iz reformske agende.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Larsom - Gunnarom Wigemarkom kazao je da je Vlada počela sa provođenjem najavljenih reformskih tačaka iz reformske agende, javlja Anadolu Agency (AA).

"Želim da napomenem da smo u odsustvu ugovorenog aranžmana sa MMF-om otpočeli sa reformskim tačkama koje su sadržaj reformske agende. Tu, prije svega, mislimo na vrlo eksponirani zakon o radu o kojem se mnogo govorilo, a koji je u nekim medijima dočekan vrlo negativno. Zakon o radu je bukvalno prepisana stečevina Evropske unije i prilagođen je za naše prilike. Htjeli smo pokazati međunarodnoj zajednici i našoj javnosti da su reforme naš zadatak i da ne nastaju pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice, a mi od njih tražimo pomoć, a nikakav pritisak", rekao je Novalić.

novalic-i-wigemark

Naglasio je da se novim zakonom o radu, čiji prijedlog je jučer utvrdila Vlada FBiH i poslala u parlamentarnu proceduru, daju mnogo veća i šira prava radnicima.

"Ovaj zakon o radu je proširenje prava radnika. Novi zakon smanjuje prava povlaštenima i povećava prava radnika", istakao je premijer FBiH dodavši da su prema starom Zakonu o radu povlašteni položaj imale pojedine grane kao što su javna uprava, energetski sektor, komunikacije i komunalni sistem.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o ekonomskoj agendi BiH na putu ka EU za koju je do sada predloženo 11 verzija.

"Ovo je najkvalitetnija verzija ekonomske agende. Ona je usaglašena između entiteta, ali i sa EU. Ona će predstavljati naš osnovni koncept u narednom djelovanju", rekao je Novalić dodajući da je jedna od stavki agende i povećanje zapošljavanja.

Odgovarajući na pitanje novinara, Novalić je rekao kako Vlada FBiH do kraja godine mora napraviti i određene uštede.

"Mi ove godine moramo uštedjeti 73 miliona KM. Do kraja godine nam treba 20 miliona KM za potporu za zapošljavanje mladih", objasnio je premijer.

Reformska agenda bi u ponedjeljak trebala biti usvojena na sjednici Vlade FBiH.

Wigemark je istakao kako se prethodnih mjeseci mnogo govorilo o reformama u BiH.

"Imali smo jako puno priča o reformama, ali i demonstracije građana koji su tražili zaposlenje. Svi se slažemo da u ovoj zemlji ima potencijala, ali da nema pristupa tržištu rada. Mi u EU smo čuli poruku koju su uputili građani ove zemlje i nakon toga pokrenut je novi pristup zasnovan na socio-ekonomskim reforama, vladavini prava i borbi protiv korupcije. Nakon puno rada mnogih, prije svega premijera Novalića, premijerke RS Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, sada imamo konačno jednu usaglašenu verziju teksta", kazao je Wigemark.

Na kraju je naglasio kako vlasti u BiH moraju provoditi potrebne reforme kako bi zemlja napredovala prema EU.

"Sve zemlje iz regiona napreduju prema EU. Gdje je BiH? Želimo da i BiH sustigne ostale. Vjerujemo da su ovakve reforme neophodne. Jasno je da je ovdje riječ o boljem zakonu o radu. Prema nacrtu zakona, naprimjer, dopust za porodilje je godinu dana. U ovom zakonu o radu i drugi roditelj može dobiti dopust", kazao je Wigemark.

Ne propustite