EVO KAKO SU SDA, SBB i DF podijelili ministarstva u BUDUĆOJ Vladi Kantona Sarajevo

Bosna i Hercegovina
EVO KAKO SU SDA, SBB i DF podijelili ministarstva u BUDUĆOJ Vladi Kantona Sarajevo
.

Dok su zastupnici SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a danas potpisivali zahtjev za smjenu Vlade i rukovodstva Skupštine Kantona Sarajevo, čelnici stranaka su finalizirali raspodjelu resora.
Lideri tri stranke koje su dogovorile da krenu u rušenje Šestorke donijeli su odluku da će Stranci demokratske akcije (SDA) pripasti sedam ministarskih pozicija, Savez za bolju budućnost (SBB) dobit će tri ministra, a Demokratska fronta (DF) dva.

Prema toj shemi, kako saznaje Klix.ba, članovi "zelenih" će zasjesti na ministarske fotelje u Ministarstvu finansija, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu pravde i uprave, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu za boračka pitanja.

Osobe od povjerenja Fahrudina Radončića (SBB) idu na čelne pozicije Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade te Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

vlada-ks
Kadrovskom križaljkom Željku Komšiću su "ostale" dvije ministarske funkcije, pa će članovi njegove stranke biti prvi ljudi Ministarstva privrede i Ministarstva zdravstva.

Aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića trebao bi zamijeniti ili Mahir Dević ili Mirza Čelik iz SDA.

Da bi se sve ovo ostvarilo potrebno je da se na nekoj od narednih sjednica Skupštine KS uvrsti tačka o izglasavanju nepovjerenja, o čemu ranije odlučuje Kolegij.

Nova većina u Sarajevu kreće u ofanzivu: Prikupljeni potpisi za smjenu Vlade KS i Konakovića


Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković danas je kazao da se sjednica s tom tačkom može očekivati najranije u januaru naredne godine i da postoje jasne procedure.
Izvor: klix.ba

Ne propustite