DANAS JE SUNČANO I SVI SE PITAJU KAD STIŽE PRAVA ZIMA: Objavljena prognoza za JANUAR, OVO SE JOŠ NIJE DESILO, evo šta nas čeka (FOTO)

Bosna i Hercegovina
DANAS JE SUNČANO I SVI SE PITAJU KAD STIŽE PRAVA ZIMA: Objavljena prognoza za JANUAR, OVO SE JOŠ NIJE DESILO, evo šta nas čeka (FOTO)
.

Prije podne u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je bilo pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje pretežno vedro.

Temperature zraka u 10 sati (°C): Zenica 0; Bjelašnica, Jajce 1; Sanski Most 4; Drvar 6; Mostar, Sarajevo, Tuzla 7; Široki Brijeg, Stolac 8; Ivan Sedlo 9; Grude, Livno 11; Bugojno 12; Gradačac 14; Bihać 15; Neum 16;

Danas će u Hercegovini i u zapadnim područjima Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano. Po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom i sumaglicom. Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Dnevna temperatuta od 10 do 16 °C.

perognozaa

TRODNEVNA PROGNOZA

U utorak 17.12.2019., u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje uglavnom sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle ili sumaglice. Vjetar slab do umjeren južni. Jutarnja temperatura od 3 do 8, u Hercegovin i Krajini od 9 do 13, a dnevna od 11 do 17 °C.

U srijedu 18.12.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 9 do 13, a dnevna od 11 do 17 °C.

U četvrtak 19.12.2019., pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu od 8 do 13, a dnevna od 10 do 16 °C.

U petak 20.12.2019., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim i večernjim satima kiša je moguća u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 9 do 15 °C.

sarajevo-oblacno-0

SREDNJOROČNA PROGNOZA

U nastavku mjeseca širom Bosne i Hercegovine očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom na krajnjem sjeveru i na jugu zemlje. Susnježica i snijeg prognozira se u centralnim područjima kao i na planinama. Umjeren do jak vjetar puhat će u Hercegovini i na jugozapadu zemlje. Od srijede poslijepodne do petka prognozira se prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Osim promjenjive naoblake treba računati na maglu u Bosni. Novo naoblačenje sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima moguće je u petak i za dane vikenda.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od -3°C do 3°C u Bosni, u Hercegovini od 3 do 7°C. Maksimalne dnevne temperature od -1°C do 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 11 °C.

Prema raspoloživim sinoptičkim kartama početak druge polovice decembra obilježit će stabilno i toplije vrijeme. Pred kraj prognoziranog perioda moguć je blagi pad temeprature i pojava slabog mraza.
Jutarnje temperature zraka varirat će između 2°C i 7°C u Bosni, na jugu zemlje do 10°C. Najveće očekivane dnevne temperature između 8 i 15°C.

snijeg

Ljubitelji snijega će biti razočarani. Izvjesno je da će novogodišnji praznici, kao i ostatak mjeseca proteći sa vrlo malo ili skoro nikako bijelog pokrivača.

Temperature zraka posljednjeg dana u godini će biti niske. Biće hladno, ali ne mnogo. Najniža temperatura bi trebala biti do -6 u Bosni, odnosno -1 stepeni Celzijusovih u Hercegovini bez padavina, navodi AccuWeather.

Decembra 31. preovladavaće oblačno vrijeme i temperature oko 1 stepen Celzijusa, dok se u novogodišnjoj noći očekuje nekoliko pljuskova u večernjim satima nakon čega slijedi malo snijega.

Sudeći prema prognozi, snijeg i kiša nastavit će padati i prva dva dana u novoj 2020. godini, dok se već od 4. januara očekuje razvedravanje i porast temperatura.
 

Ne propustite