Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu! Da li je cijenimo dovoljno?
Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti.
Osim primamljivog okusa, imaju i posebne ljekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjuru.
100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, te vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.
Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena paprici daje joj antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Redovita konzumacija paprike:
podiže imunitet
ublažava PMS
potiče proizvodnju kolagena
poboljšava vid
štiti od raka prostate
podiže raspoloženje
potiče rast kose
ubrzava metabolizam i pomaže mršavljenju
(dnevno.hr)