Han: Prioritet nam je proširenje EU

Region
Han: Prioritet nam je proširenje EU
Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han danas je posjetio Crnu Goru.

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han danas je posjetio Crnu Goru.

Sastao se sa premijerom te države Milom Đukanovićem, kojem je saopćio da novi sastav Evropske komije i dalje kao prioritet ostavlja proširenje Evropske Unije. 

“Ovdje sam kao svjedok toga da je u proteklih pet godina Crna Gora ostvarila napredak: počevši od sticanja statusa kandidata 2010. godine, preko pregovora o pristupanju 2012. godine, uključujući činjenicu da smo do danas otvorili 12 poglavlja u pregovorima, između ostalih, čuvena poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. Želim da naglasim da nakon formiranja nove Evropske komisije, pitanje proširenja i pregovora o pristupanju ostaju jedan od naših prioriteta. Posjeta Crnoj Gori u okviru jedne od mojih prvih posjeta zaista ukazuje na posvećenost EK proširenju“, poručio je komesar Han.

Pozdravio je odluku Crne Gore kada je riječ o usaglašavanju stavova sa EU po pitanju sankcija i odnosa prema Ruskoj Federaciji.

Han se dotakao i crnogorske ekonomije.

"Kada je riječ o ekonomiji, potrebno je da vidimo plan na polju konkurentnosti. Takođe, govoreći o ekonomiji, jedan od ključnih ciljevima kada su zemlju kandidati za članstvo u EU u pitanju, jeste jačanje nacionalnih ekonomija, kao i poboljšanje uslova života građana ovih zemalja. S druge strane, pozdravljamo korake koje je Vlada Crne Gore preduzela na polju slobode medija, uključujući istrage povodom napada na novinare. Istovremeno, pozivam crnogorske medije da promovišu etičke i profesionalne standarde“, istakao je komesar.

Komesar Han je poručio podgoričkim vlastima da podrže slobodu medija i sigurnost novinara, s obzirom da je prije nepunih godinu dana novinarka jednog lokalnog medija doživjela strašne prijetnje i fizičko nasilje.

"Ovo je bila prilika da sa komesarom Hanom porazgovaramo o posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore. Obavijestili smo ga da smo sa velikom ozbiljnošću saslušali preporuke naših evropskih partnera, koje su sadržane u izvještaju o napretku, i da smo najveći dio tih ocjena prihvatili i ugradili u ono što će biti crnogorska državna politika u 2015. godini. Logično, koncentracija naše pažnje je na pitanjima vladavine prava i dalje ažurna", izjavio je Milo Đukanović.

Han se poslije premijera Đukanovića zvanično sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, te sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Ne propustite