Slučaj Pazarić: Izraditi nove ili izmijeniti postojeće zakone

Objavljeno:13.12.2019 - 18:15
A A A Times Arial

Predstavnici Vlade Federacije BiH (FBiH) i Savjeta roditelja, kao i Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju konstatovali su da je potrebno izraditi nove ili izmijeniti postojeće zakone, kada je riječ o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na sastanku je konstatovano da aktivnosti koje je potrebno preduzeti kada je riječ o Zavodu Pazarić predstavljaju složen proces u kome je potrebno izraditi nove ili izmijeniti postojeće zakone sa tačno definisanim rokovima.

Riječ je o Zakonu o inspekcijama FBiH, Zakonu o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH, Zakonu o djelatnosti socijalnog rada, Zakonu o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama i Zakonu o socijalnim uslugama, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima s ciljem realizacije svih zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, Zavodu za zabrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predstavnici Savjeta i Udruženja roditelja upoznati su o već preduzetim aktivnostima Vlade FBiH i resornih ministarstava o ovoj problematici.

Na tematskoj sjednici sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana 4. decembra doneseno je nekoliko zaključka, poput toga da mjerodavna tijela nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima, da u Upravni i Nadzorni odbor budu imenovani stručnjaci, te po jedan predstavnik roditelja.

Poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić 20. novembra iznijela je šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u Zavodu Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Vlada FBiH smijenila je 22. novembra direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, te članove Nadzornog i Upravnog odbora. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!