Tegeltija i Dodik traže da DNS do ponedjeljka konačno odluči ko im je ministar

Objavljeno:13.12.2019 - 15:44
A A A Times Arial

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će Demokratski narodni savez (DNS) do ponedjeljak, 16. decembra utvrditi konačno ime svog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, budući da je dobio imena dva kandidata.

DNS je u ponedjeljak predložio Draška Aćimovića na tu funkciju, a Tegeltija kaže da je danas dobio i drugo ime, koje je lični prijedlog koji je potpisao poslanik i član DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nezvanično, riječ je o Mlađanu Božoviću, kandidatu kojeg je predložio Nenad Nešić.

-To mene kao predsjedavajućeg dovodi u vrlo neugodnu situaciju – rekao je Tegeltija, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a. 

Stav Izvršnog komiteta SNSD-a i njegov je da očekuju da DNS do ponedjeljka utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata za ministra iz reda Ostalih, koji bi, kako kaže, utvrđivao i mišljenje i stav Nenada Nešić, “koji jedini ima pravo glasa u Predstavanikom domu”. 

-Vjerujem da su oni u mogućnosti da to urade i da možemo imati jedinstven stav, s devet glasova u Predstavničkom domu BiH – kazao je Tegeltija.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da treba da dođe do ubrzanog formiranja Vijeća ministara BiH, nakon što je, poslije srpske i hrvatske, danas i bošnjačka struktura definisala svoja imena za ministre i zamjenike, koja će u ponedjeljak biti dostavljena na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

Nakon toga će se, kaže, stvoriti uslovi da se održi zajednička komisija, koja bi trebalo da da svoju saglasnost za izbor Vijeća ministara.

-Vjerujemo da se sve može desiti do 24. decembra, a sigurno do kraja ove godine – kazao je.

Dodik je, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, izrazio očekivanje da će se sve te aktivnosti u vezi s formiranjem Vijeća ministara završiti do kraja ove kalendarske godine.

-Očigledno je da postoje određene turbulencije u DNS-u, koja je dostavila ime svog kandidata, ali i njihov poslanik također ime svog – rekao je Dodik i izrazio nadu da će DNS riješiti to svoje pitanje.

Izvršni komitet je, kaže, odbacio kao neprihvatljiv izvještaj njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH.

Dodik je uvjeren da će u parlamentu, 16. decembra biti usvojen budžet RS i mjere Ekonomske politike RS-a za narednu godinu, a očekuje da će entiteti postići poravnanje u vezin s prihodima od indirektnih poreza.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!