STATUS NA FACEBOOKU

MUHAMED VELIĆ: "Večeras na raskrsnici na Skenderiji, na bočnom semaforu, jedan je migrant prodavao maramice"

Objavljeno:12.12.2019 - 22:42
A A A Times Arial

"Večeras na raskrsnici na Skenderiji, na bočnom semaforu, jedan je migrant prodavao maramice.

Migranti uglavnom budu na raskrsnicama i prodaju maramice. No, ovaj večerašnji momak, koji je hodao od auta do auta i prodavao maramice, izgledao je skroz drugačije. Pristojan, lijep, dostojanstvenog držanja, lijepe brade i lijepe pojave.

Na njemu se vidjelo da nije klošar već je odavao utisak školovanog i odgojenog momka. Baš sam ga gledao dok je prolazio pored kolone auta i prilazio mom autu. Vidio je da ga gledam, a onda je gestikulacijom pokazao na maramice, ne u smislu da mi ih nudi na prodaju, već da mi ukaže na to da je primoran to raditi, a nije od tog posla.

Slegao je ramenima i pogledao me svojim tužnim očima. Ubio me njima. Ništa nije tražio od mene, a uzeo je moju noć da mislim o svim tim ljudima i njihovim tužnim i nesretnim sudbinama.

Te tužne oči dugo ću pamtiti. To je ummet Muhammedov! Odgojeni i školovani momci prodaju maramice po balkanskim raskrsnicama i, čekajući prolaz do evropskih metropola, truhnu u smogu i blatu, smrznuti i poniženi. Govorim o ljudima, koji su u patnji, koji trebaju ne samo našu skromnu pomoć, nego i lijepu riječ i odnos pun poštovanja. Naravno, i dovu. Jer, točak povijesti se okreće.

Prije dvadeset i kusur godina su arapski i drugi muslimani učili dove za bosansku djecu i pomagali ih. Danas ta odrasla bosanska djeca ne smiju to zaboraviti."

(Muhamed Velić)

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!