KAD SU OTVORILI TESTAMENT ESME REDŽEPOVE, UMALO SE NISU ONESVIJESTILI: Imala 47 djece, a evo kome je ostavila NASLJEDSTVO, ZAR NJIMA!?

Show
KAD SU OTVORILI TESTAMENT ESME REDŽEPOVE, UMALO SE NISU ONESVIJESTILI: Imala 47 djece, a evo kome je ostavila NASLJEDSTVO, ZAR NJIMA!?
.

– Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion eura. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svjedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svjetskim uspjesima, nagradama i priznanjima – govorila je tada Esma.

Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica.

Otvorili su testament i vidjeli da ona svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

– Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu daruje državi. Esma je mnogo voljela Makedoniju, i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji – rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Legendarna pjevačica je preminula u 73. godini života.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umjetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po cijelom svijetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 djece koje je usvojila, odgojila i izvela na put.

esma4

Još kao djevojčica, Esma je sanjala da postane pjevačica. San joj se ostvario, a kasnije je krunisana Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena u cijelom svijetu. Pjevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sva četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni kocerti su uvek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svjetskoj prijestonici, ali se uvijek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gde je rođena 8. avgusta 1943. godine u ulici Ivo Lola Ribar broj 20, u kući koja više ne postoji.

esma1

Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

– Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion eura. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svjetskim uspjesima, nagradama i priznanjima – govorila je tada Esma.

U njenom domu – Muzeju, izloženi su predmeti koje je slavna dvojka dobijala tokom njihove duge i bogate karijere. Tu se na jednom mjestu nalazi preko hiljadu nagrada, pohvalnica, medalja, nošnje, haljine, muzički instrumenti, fotografije sa nastupa i porodične slike Esme i 47 djece koje je usvojila i odgojila.

– Nakon moje smrti javnost će moći da vidi i brojne nagrade i priznanja koje sam dobila za moj humanitarni rad, a o kojima nisam govorila. Sve ću to pokloniti državi, sigurna da će nastaviti da njeguje moj lik i djelo. Želim da Muzej Esme i Steve postane kulturni dom gdje će se okupljati narod i održavati humanitarne aktivnosti, a u donjem dijelu Muzeja želim da se otvori narodna kuhinja, rekla je Esma.

Izvor: Sve-za-vas.

Ne propustite