Teške riječi na račun državnog ministra sigurnosti: Mektić izvršio puč na Sarajevo

Aktuelno
Teške riječi na račun državnog ministra sigurnosti: Mektić izvršio puč na Sarajevo
,

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Malik Garibija te zastupnici Bilsena Šahman (SBB), Edin Okerić (NiP) i Admela Hodžić (SDA) prisustvovali su danas sastanku s višim nivoima vlasti o migrantskoj krizi.

Nakon sastanka, ministri Garibija i Katica te zastupnice Šahman i Hodžić uputili su teške riječi na račun Državnog ministarstva sigurnosti i ministra Dragana Mektića. Garibija je rekao da su tek jučer oko 13 sati dobili zvaničnu informaciju da u Sarajevo stiže sedam autobusa s 370 migranata, piše Avaz.

- I to nas je ministar Mektić obavijestio telefonom. Nije bilo dovoljno vremena da pravovremeno reagiramo. To nije bilo dovoljno, pa su bez ičijeg znanja jutros dovezli novih sedam autobusa sa 350 migranata koje su smjestili u imigracioni kamp u Butmiru. I Ušivak je na rubu kapaciteta, time su ugrozili sigurnost stanovništva i migranata - rekao je Garibija.

Dodao je da su migrante smjestili u Blažuj, gdje nije sprovedena voda.

- Bit ću slobodan da kažem da je Ministarstvo sigurnosti izvor najveće nesigurnosti. Ugrožena je higijensko-epidemiološka situacija. Nismo sigurni kakvo je njihovo zdravstveno stanje, imaju li zarazne bolesti. Najviše nas je zabrinulo i prepalo da ni Ministarstvo sigurnosti nema konkretan plan. Ne znaju koliko će ljudi tu boraviti, koliko će ih još doći, jesu li to porodice ili samci. Mi kao Kanton Sarajevo upozoravali smo na ovakav scenarij, i sada nismo sigurni kako će ovo završiti. Ono što je sigurno, odgovornost za sve posljedice snosit će Vijeće ministara BiH - rekao je Garibija.

Ministar Katica rekao je da će pokušati staviti situaciju pod kontrolu.

- Imamo sposobnu policiju koja se prilagođava situaciji, komesar je pristupio novim planovima. Prebacio je policiju na taj prostor. Uradit ćemo sve što nam je dozvoljeno zakonskim propisima da imamo siguran grad. Prema neslužbenim informacijama medija da će u Kanton doći još migranata, policija će poduzeti sve što je u okvirna naše nadležnosti, a to su, između ostalog, mjere legitimisanja, moguća mjera ograničenja kretanja - rekao je Katica. 

Zastupnica Šahman istakla je da je sastanku prisustvovala i kao članica Radne grupe za sigurnost i kao predstavnica građana.

- Šokirana sam posebno postupkom ministra Mektića, koji je telefonom javio da dolaze migranti. Kako sam predstavnik građana, moram reći da je Mektić izvršio svojevrstan puč na Sarajevo. Migranti su u veoma lošem zdravstvenom stanju, većina ih ima neke zarazne bolesti, da li su to šuga ili vaške, a kako u KS nema dovoljno javnih toaleta, to će biti još veći problem. Poslušala sam pres-konferenciju Mektića i on bi se trebao nastaviti baviti stand-up komedijom - rekla je Šahman. 

Zastupnica Hodžić, koja i živi u Hadžićima, rekla je da migrantska kriza traje duže od godinu.

- Pogođena je i okolina, autobuska stajališta. Građani su u strahu i neizvjesnosti. Boje se noću kretati. 

Imamo veliki problem već više mjeseci i s gradskim prijevozom i posljednjih dana činjenica je da učenici neće u gradski prijevoz. Informacija koja se pojavila o zarazi također je pogoršala i sigurnost i građani su u teškom položaju - rekla je ona. 

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra sigurnosti, predstavnik Službe za poslove sa strancima, načelnici Hadžića i Ilidže.

Ne propustite