Advokat Osmana Osmanovića traži prebacivanje predmeta iz Srbije u BiH

Aktuelno
Advokat Osmana Osmanovića traži prebacivanje predmeta iz Srbije u BiH
,

Predmet Osmana Osmanovića, koji je uhapšen 23. novembra na ulazu u Srbiju na osnovu krivične prijave, trebao bi biti prebačen u nadležnost Suda BiH, izjavio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH njegov izabrani advokat Mirsad Crnovršanin. 

Prema riječima Crnovršanina, predmet protiv njegovog klijenta treba biti prebačen u BiH. On je podsjetio kako je između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije potpisan protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, kojim je jasno definirano međusobno ustupanje dokaza i informacija, a na bazi kojeg je Sud BiH nakon provedene istrage Državnog tužilaštva već ustupio određene predmete pravosuđu Srbije.

Na osnovu potpisanog protokola, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine informacije i dokaze o postupcima za krivična djela ratnog zločina počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine ili Republike Srbije, čiji počinioci imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o Osmanoviću, Crnovršanin kaže da ne postoji niti jedan uslov zbog kojeg bi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije bilo nadležno da vodi istragu protiv njega, budući da je državljanin BiH, krivično djelo je počinio u BiH, a jedini svjedok i oštećeni je također nastanjen u BiH.

- Krivično djelo za koje se provodi istraga u Srbiji istovjetno je onome u BiH, te su samim tim ispunjeni svi uslovi za ustupanje predmeta Osmana Osmanovića - rekao je Crnovršanin.

Crnovršanin je rekao kako je nužno da Tužilaštvo BiH u što kraćem roku i hitno poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti čime bi se osiguralo obostrano poštivanje međunarodnog prava kao i potpisanog protokola.

Boris Grubešić, poretparol Tužilaštva BiH, kazao je da je "prema Ministarstvu pravde poslan akt sa prijedlogom za ustupanje". Osmanović je uhapšen u Srbiji krajem novembra, a pritvor od mjesec dana mu je određen zbog opasnosti od bjekstva.

(Novi.ba/BIRN)

Ne propustite