PREMINUO ČUVENI POPARA IZ SREĆNIH LJUDI: Zoran Rankić umro u staračkom domu u 84. godini

Aktuelno
PREMINUO ČUVENI POPARA IZ SREĆNIH LJUDI: Zoran Rankić umro u staračkom domu u 84. godini
.

Poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić preminuo je u Beogradu, u 84. godini, poslije duže i teške bolesti u staračkom domu. 

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pjesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Bio je član Udruženja dramskih umjetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961—1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975—1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu „Sektor D“ 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji „Šest svečanih pozivnica“.

Autor je dramskih djela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Zoran Rankić je autor zbirki pesama "Aorist" (1992.) i "Ekser" (2006). Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" (1990, 1993); "Aforizmi" (1999); "Balkanski nervčik" (2005); "Ovde kiša, ali i Srbija" (2006) i „Kod cara u podne“ (2012).

Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima "Reflektor", "Ekspres Politika", "Večernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"... Više od 15 godine bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik". U „Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka, na strani „Vedra strana sveta“ imao satiričnu rubriku „Aforizmi jednog glumca“.

Zoran Rankić je za književni rad dobitnik nagrada: "Braća Ormai" i "Ježeva bodlja", „Ošišanog ježa“; "Radoje Domanović", Udruženja književnika Srbije; „Dragiša Kašiković“, Izdavačke kuće „Srpska reč“; „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i „Jovan Hadži-Kostić“, „Večernjih novosti“.

Ne propustite