Radončić: Imao sam težak i ozbiljan razgovor s Komšićem i Izetbegovićem

Aktuelno
Radončić: Imao sam težak i ozbiljan razgovor s Komšićem i Izetbegovićem
,

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je sinoć gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića da je blizu odluke da prihvati poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodao je da će odluka biti donesena u ponedjeljak na sjednici SBB-a, te da u ovom trenutku postoje i argumenti da niti on, niti SBB ne ulaze u državnu ili federalnu vlast.

- Iz partijskog i ličnog komoditeta nama bi bilo odlično da ne ulazimo u vlast, da s tribina posmatramo šta se dešava u tuči SDA, HDZ-a, DF-a, SNSD-a. Za naš izborni potencijal za tri godine bila bi mnogo bolja izborna pozicija nego ako ste u vlasti. Uz to imate jedan realan problem, ja ću biti, ako se odlučimo za tu opciju, jedini ministar koji je istovremeno i predsjednik stranke. Neću moći da se bavim dovoljno svojim političkim projektom. To ministarstvo traži posvećenost 24 sata – istakao je Radončić.

No, kazao je, SBB mora pomoći da se stabiliziraju stvari na državnom nivou.

- SBB ima izvanredan medijatorski kapacitet i prema drugim političkim projektima, entitetima, SNSD-u, HDZ-u, DF-u, SDP-u, Našoj stranci i mislim da je to možda ta vrsta politike i ličnosti najpotrebnija u ovom trenutku u BiH. Imali smo dosta tabadžija u ringu, oni su pokazali dokle mogu da guraju. I moguće, ako imate ta tri nacionalna kamena, kao što su HDZ, SNSD i SDA, da tu nije loše da se pojavi mala vrsta cementa – kazao je Radončić.

Dodao je također da pri odluci prihvatiti mjesto ministra sigurnosti također vrlo realno razmišlja i kako je sa svojim životnim rezultatom možda i prejak za tu poziciju, s obzirom na to da u Domu naroda, čiji je delegat, „sjedi“ politička reprezentacija i Srba i Hrvata i Bošnjaka, bivši premijeri, ministri, zastupnici...

- Ima i faktora izvana koji utiču na naše odluke. U ovom trenutku je bliža odluka da ću biti ministar – zaključio je Radončić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost izjavio je kako je prije dva dana imao ozbiljan sastanak sa liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-a Željkom Komšićem o probosanskoj koaliciji i planu djelovanja.

- Razgovor je bio težak, ozbiljan i državnički. Razgovaralo se o tome hoće li se praviti ono što smo napisali, o probosanskoj koaliciji na državnom nivou. Ranije smo se dogovarali o principima djelovanja, o poziciji BiH, migrantskoj krizi i drugim stvarima - rekao je Radončić gostujući na Face TV.

Odgovarajući na pitanje napušta li SBB šestorku u Kantonu Sarajevo, odnosno ima li kapacitet da sruši kantonalnu Vladu, Radončić je podsjetio da je i ranije govorio kako Vlada KS ima godinu da napravi što bolji rezultat.

- Ali, ne možemo kao SBB dozvoliti da neko kupi helikopter za 40 miliona KM, uz neke magacine, skladište, da to bude prvi prioritet Kantonalne Vlade u trenutku kada, recimo, imamo puno Sarajevo migranata. I da se nabavka helikoptera plasira kao najvažnije sigurnosno pitanje. Zašto smo protiv toga? Imamo Graničnu policiju, kojoj nedostaje 500 policajaca. Zamislite da smo taj novac usmjerili da čuvamo sigurnosni prsten da nam migranti ne ulaze u Sarajevo. Ne brani se sigurnost Sarajeva pred Željezničkom stanicom – kazao je.

Radončić je istakao i kako SBB nije dozvolio da se nekom divljem graditelju, vlasniku „Pennyja“ isplati 10 miliona iz budžeta.

- Traženo je da 10 miliona za potrebe Prve transverzale isplatimo za objekte koji su divlje podignuti. Zakon jasno kaže da onaj ko postavi divlji projekt obavezan je da ga o svom trošku skloni. Neko misli da se budžetski novac može trošiti netransparentno. Mi nećemo na to pristati – kazao je Radončić.

Kazao je i kako je činjenica da Vlada Kantona Sarajevo sada stvarno ovisi o četiri glasa SBB-a.

- Ali, ako nema ozbiljnih infrastrukturnih projekata... Pa vidite, Prvu transverzalu. Ne znaju kuće da sruše. Država koja je sve isplatila ne zna izvaditi dozvole za rušenje - istakao je.

Prema njegovim riječima, Prva transverzala je strateški važna jer od Vogošće pravi grad, koji je bliži nego sada Novo Sarajevo.

- Vlada FBiH je dala 60 miliona za Prvu transverzalu, sarajevska 40 miliona. Mi smo kao SBB uspjeli prvi u ovoj zemlji napraviti jednu utrku u pozitivnim stvarima, ko će bolje da participira u korist građana. Nama satima auta stoje, danas je Sarajevo drugi grad u svijetu po prljavom gradu. Ljudi satima čekaju da uđu u grad – kazao je Radončić.

Radončić je kazao u Centralnom dnevniku kako je ušao i u projektiranje novog tornja, to bi trebalo da bude četrdesetak spratova, hotelsko-rezidencijalni centar.

- Vidjet ćemo hoćemo li ga graditi da bude makar sprat više od Beograda na vodi, da sačuvamo Sarajevo kao lidera. Mislim da je jako važno za nas kao prijestonicu, kad već nemamo ozbiljnih državnih infrastrukturnih radova, da privatna inicijativa drži u kondiciji jednu prijestonicu, što Sarajevo treba da bude – rekao je Radončić.

Ne propustite