RADNI SASTANAK

Isporuka plina važan dio bilateralnih odnosa BiH i Rusije

Objavljeno:02.12.2019 - 12:04
A A A Times Arial

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da je energetika važan dio bilateralnih odnosa dviju zemalja, što se vidi i iz dnevnog reda prvog radnog sastanka između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je organiziran u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Dodao je da će, osim o isporukama plina, biti razgovarano o saradnji u oblasti modernizacije termo i hidroelektrana, razvoju obnovljivih izvora energije, modernizaciji rudnika i drugim pitanjima od uzajamnog interesa.

- Smatram da ovakvo zasjedanje radne grupe odgovara našim zajedničkim interesima, zahvaljujem svim učesnicima koji su uložili trud u njeno formiranje i želim svima puno uspjeha u radu - rekao je Ivancov, piše Fena.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da će biti govora o traženju novih mogućnosti za saradnju dviju zemalja u energetskom sektoru, te o realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine prema Rusiji za isporučeni plin u periodu 1992.-1995.

- Također, očekujem da razgovaramo o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, plinofikaciji, saradnji u oblasti novih tehnologija u iskopavanju uglja, te o rekonstrukciji i nabavci opreme za postojeće termoelektrane u BiH - istakao je Šarović.

Upitan o navodima o lošem poslovanju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Šarović je rekao da bi interes cijele BiH trebao biti da ta rafinerija uspješno posluje i da bude glavni snabdijevač naftom bh. tržišta.

Osim toga, komentirajući nedavno spajanje plinovoda iz Azerbejdžana s Evropom, izjavio je da je to dobro za BiH jer znači više izvora snabdijevanja plinom, što bi trebalo predstavljati sigurnije, ali i jeftinije snabdijevanje. 

(Novi.ba/Agencije)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!