VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Incko: Imenovanje Zorana Tegeltije je dobrodošao pomak i korak na koji je BiH čekala 13 mjeseci

Objavljeno:02.12.2019 - 09:30
A A A Times Arial

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) ocijenio je da je imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara dobrodošao pomak i korak na koji je BiH čekala 13 mjeseci.

- Sada je deblokiran proces formiranja vlasti. Političari mogu početi da rade svoj pravi posao i fokusiraju se na reforme kako bi poboljšali život građana i poveli zemlju naprijed - istakao je Incko, piše Srna.

Govoreći o Programu reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Incko je naglasio da BiH treba da sprovodi ciljeve vanjske politike koje je sama donijela, te čini sve što je u skladu s tim i s njenim zakonskim obavezama.

- Kurs za BiH jasno je utvrđen Zakonom o odbrani, Strategijom vanjskih poslova i odlukom Predsjedništva BiH - izjavio je Incko za "Nezavisne novine".

Odgovarajući na pitanje da li će on biti posljednji visoki predstavnik, Incko je rekao da je dobro poznato šta je potrebno učiniti da bi OHR bio zatvoren.

- To znaju i vaši političari. Ukoliko BiH želi da se manje oslanja na međunarodnu superviziju, svi ciljevi i uslovi moraju brzo biti ispunjeni. Program pet plus dva za zatvaranje OHR-a moraju sprovesti političari, a ne OHR. Tada će osoba koja bude obavljala funkciju visokog predstavnika biti posljednji visoki predstavnik - dodao je Incko.

On je rekao da u izvještajima Vijeću sigurnosti UN prezentuje činjenično stanje, navodeći da je njegova obaveza da naglaša aktivnosti i odluke koje nisu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

(Novi.ba/Agencije)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!