UČESTVUJE VIŠE OD 200 DELEGATA

Veliki samit UN o klimatskim promjenama počinje danas u Madridu

Objavljeno:02.12.2019 - 09:26
A A A Times Arial

Veliki samit UN-a o klimatskim promjenama počinje danas u Madridu uz učešće delegacija iz 200 zemalja radi usklađivanja regulativa i ostvarenja ciljeva za ograničenje globalnog otopljenja, kako je predviđeno Sporazumom iz Pariza.

Samit traje dvije sedmice i počet će prenosom funkcije predsjedavajućeg na čileanskog ministra za ekologiju Karolinu Šmit.

Konferencija je trebalo da bude održana u Čileu ali je prebačena u Španiju zbog velikih antivladinih protesta.

Šmitova je sastanak nazvala i "konferencijom sprovođenja" jer će delegati pokušati da rješe sporna pitanja s prošlogodišnjeg samita u Katovicama u Poljskoj, piše Srna.

Među spornim pitanjima je i način formiranja sistema funkcionalnog međunarodnog trgovanja emisijama štetnih gasova i odštete siromašnijim državama za gubitke i štetu nanesenu klimatskim promjenama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je jučet da su smanjenja dogovorena prema Sporazumu iz Pariza do sada bila potpuno neadekvatna u ograničenju rasta temperature zraka.

Učesnici samita suočavaju se i sa pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Tunberg.

Krajem sedmice se više hiljada demonstranata okupilo u gradovima od Australije do Indije i Evrope kako bi ukazali na "hitnost reagovanja" i na sve jače naučne dokaze o posljedicama globalnog zagrijevanja.

(Novi.ba/Agencije)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!