CIJEPA SE TLO POD BALKANOM, STRUČNJACI UPOZORAVAJU, OVO JE SEDAM ŽARIŠNIH ZONA: Obratite pažnju, OVO NE PRESTAJE

Region
CIJEPA SE TLO POD BALKANOM, STRUČNJACI UPOZORAVAJU, OVO JE SEDAM ŽARIŠNIH ZONA: Obratite pažnju, OVO NE PRESTAJE
.


Nažalost, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvidjeti izbijanje zemljotresa.

 
Ipak, poznato je koje su "žarišne zone" u Srbiji.

Zemljotres koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju i koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori i cijelom regionu, jedan je od najjačih pored onog iz 1979. godine. Uslijedili su naknadni potresi, a posljednji jači zemljotres koji je registrovan u Albaniji bio je u 14.05 i iznosio je 4,4 jedinice Rihtera.

zemljo
Oko 10.20 zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihtera pogodio je Hercegovinu. I ovaj potres osjetio se u Hrvatskoj i Srbiji. Oko 15 časova zabilježen je potres od tri jedinice.

Najavljeni su i novi udari, a najcrveniji na mapi je upravo Balkan, koji se od jutros trese.

Dežurni seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije Goran Krunić navodi da tlo u Srbiji jeste mirno, kada je riječ o jakim potresima. Dodaje i da seizmička aktivnost ne prestaje.

potress

- Postoje instrumentalni zapisi da se zemljotresi dešavaju u Srbiji, ali, što se tiče osjećajnih zemljotresa, posljednji je zabilježen 21. novembra na teritoriji Zaječara, magnitude 2,3 jedinice - kaže Krunić.

Na pitanje da li seizmolozi mogu da predvide vrijeme ili lokaciju potresa, Krunić je rekao da je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

potres

- Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina - rekao je Krunić.

Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji.

- Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac - naveo je Krunić.
Izvor: srbijadanas.rs

Ne propustite