SDA, SBB i DF traže sankcije za bivšu direktoricu Zavoda Pazarić Zarfu Dupovac

Aktuelno
SDA, SBB i DF traže sankcije za bivšu direktoricu Zavoda Pazarić Zarfu Dupovac
.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević uputio je danas inicijativu za smjenu članice Nadzornog odbora preduzeća "Sarajevo-šume" Zarfe Dupovac, koja je bila direktorica i šefica računovodstva Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

U obrazloženju inicijative Dević se poziva na presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je Dupovac osuđena zbog pronevjere novca u Zavodu Pazarić u vrijeme dok je bila direktorica i šefica računovodstva.

- Dupovac je kao rukovodilac Zavoda Pazarić usmenim putem donijela odluke o nabavci robe i izvođenju građevinskih radova za firmu "Tisa promet" iz Hadžića čiji je vlasnik njen suprug Redžo Dupovac. Samo imenovanje osobe koja je osuđena za pronevjeru novca u Pazariću i koja nosi značajnu odgovornost za sve što se dešavalo u toj ustanovi proteklih godina predstavlja ozbiljno narušavanje moralnog kodeksa i institucija KS. Zato tražimo da Vlada KS i Skupština KS pokrenu hitnu smjenu Zarfe Dupovac, kao i da ministar privrede KS Haris Bašić, nadležan za rad "Sarajevo-šuma", uputi izvinjenje javnosti zbog ovog propusta. Nakon što su Vlada FBiH, Tužilaštvo i inspekcije poduzele korake po pitanju Zavoda Pazarić, očekujemo i od Vlade KS da postupi isto - kaže se u inicijativi. 

Navedeno je i to da su u toku konsultacije s klubovima zastupnika u Skupština KS. Podršku inicijativi su već potvrdili klubovi Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), a očekuje se podrška i ostalih.

Izvor: Avaz

Ne propustite